Sari la conținut

Copilul și schiurile. Cum să îl faci să le iubească

„Mi-e frig!”, „Mă dor picioare!”, „Mi-e frică!” – sunt doar câteva dintre propozițiile pe care părinții, iubitori de schiuri, le aud de la copiii lor, la primele lecții ale acestui sport. Ce este de făcut? Cum îți poți face copilul să iubească unul dintre cele mai relaxante sporturi? Iată ce vă sfătuim noi:

Citește și Cum inveti copilul sa schieze

Copilul și schiurile. Spune-i că va cădea. De foarte multe ori – Este important să faci în așa fel încât micuțul să se pregătească emoțional pentru faptul că va cadea. De multe ori. De foarte multe ori! Trebuie să înțeleagă că este normal să greșească și că nu are de ce să se simtă rușinat, pentru că toată lumea care schiază a trecut prin asta.

Copilul și schiurile. Lasă-l să învețe în ritmul lui – Nu îl compara cu nimeni. Lasă-l să învețe în ritmul lui, să cadă și să se ridice ori de câte este cazul. Încearcă să nu îi corectezi fiecare greșeală. Ne grăbim să îi învățăm să schieze, în corectăm și le subliniem greșelile fără ezitare. Ce le transmitem? Rușine și teamă. Ce este de făcut? Râzi tu de tine, când este cazul.

Copilul și schiurile. Povestește-i eșecurile tale – Spune-i cât de greu ai învățat tu să schiezi, de câte ori ai căzut și cât de amuzantă ai fost. Roagă și instructorul să facă același lucru. Micuțul va prinde curaj, văzând că eșecul face parte din normalitate.

Copilul și schiurile. Fă-l să râdă – Dacă prichindelul începe să se enerveze, deviază discuția spre una amuzantă. În timpul râsului, se eliberează endorfina, hormon responsabil cu relaxarea mușchilor și cu eliberarea stresului.

Copilul și schiurile. Lasă-l să îmbrățișeze frica – Dacă spune că îi este teamă să schieze, dezvoltă această discuție. Nu încerca să îi cenzurezi emoțiile, pentru că asta nu îl va opri din a le simți. Întreabă-l ce simte, mai exact, ce îl face să se teamă și explică-i cum se poate rezolva fiecare frică (spre exemplu: “te temi că vei cădea. Dar tu deja știi să cazi. Deci, dacă pici, te ridici”). Dacă îi vei spune că nu trebuie să îi fie frică, îi vei transmite ideea că teama este o rușine.

Copilul și schiurile. Învață-l să repire – Să inspire și să expire adânc, pentru a elibera stresul și a-i reîncărca bateriile curajului. Ajută foarte mult în aceste momente.

Copilul și schiurile. Îndeamnă-l să ajute – Când te simți neajutorat, ajută! – spune Aung San Suu Kyi, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace. Și mare dreptate are! Atunci când îi ajuți pe ceilalți, simți că deții controlul și că devii mai puternic. De aceea, este recomandat să îl sfătuiești pe micuț să ajute un copil mai mic sau chiar să creezi tu un context în care un prieten are nevoie de ajutorul piciului.

Sursa foto: Pixabay

Mult succes!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!