Sari la conținut

Copilul tău fură sau minte? Care sunt comportamentele pe care nu trebuie să le treci cu vederea şi ce este de făcut

Să fii părinte e grozav. Există emoţii care nu pot fi trăite decât în calitate de mamă sau de tată, iar cine are un copil cu siguranţă nu ne poate contrazice. Cu toate acestea, sentimentele de nedescris care se nasc în noi odată cu apariţia pe lume a celui mic vin la pachet cu o mulţime de responsabilităţi. Dacă atunci când sunt mici copiii au nevoie de cineva care să îi îngrijească 24/24, pe măsură ce timpul trece un părinte trebuie să se asigure că îi oferă urmaşului mai mult decât atât: maniere, educaţie şi învăţămintele necesare pentru ca el să îşi găsească singur fericirea.

Din păcate, din dorinţa de a-i face bine copilului se întâmplă să nu intervenim în comportamentele care ni se par uşor deplasate. Dar nu trebuie să uităm că o astfel de atitudine venită din partea noastră va avea repercusiuni de care nici cel mic nu va fi mândru, atunci când va deveni un adult responsabil.
Iată câteva comportamente minore în faţa cărora trebuie să iei atitudine:

Când copilul…

…fură – O astfel de situaţie nu este deloc confortabilă, dar trebuie să ştii că atitudinea este foarte importantă;  în primul rând, păstrează-ţi calmul! Dacă cel mic a furat ceva pentru prima dată, încearcă să afli de ce a făcut-o şi explică-i că a greşit. Apoi cere-i să returneze sau să plătească pentru obiectul furat, dar şi să îşi ceară scuze faţă de proprietar. Dacă vezi că aceste comportament persistă, cere ajutorul specialistului. El va ajunge mai uşor la cauze şi va reuşi să trateze problema.

… rămâne indiferent atunci când este martorul unei nedreptăţi – Trebuie să îi explici copilului diferenţa dintre a fi un bârfitor şi a mărturisi că a asistat la o nedreptate. Este important ca el să înţeleagă că nu trebuie să trateze cu indiferenţă suferinţele şi problemele celor din jur şi că cel mai bine este discute cu voi tot ceea ce îl macină.

►Citeşte şi: Comportamente pe care nu ar trebui să le treci cu vederea, în funcţie de vârstă

… rivalizează cu fratele său – Gelozia dintre fraţi este destul de comună, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie tratată cu indiferenţă. S-ar putea că unul dintre fraţi să simtă că nu e îndeajuns de bun pentru voi, iar acest sentiment poate sta la baza formării unui adult lipsit de stimă şi de încredere în propriile forţe. Ajută copiii să simtă că fac parte din aceeaşi echipă, implică-i în activităţi comune şi învaţă-i să rezolve conflictele în mod cinstit. Explică-le importanţa de a înţelege sentimentele celuilalt şi încearcă să petreci timp egal cu fiecare în parte, făcându-i pe rând să se simtă extrem de importanţi!

… are o atitudine nerespectuoasă faţă de ceilalţi – Află ce îi provoacă un comportament nerespectuos. Învaţă-l cum este bine să îşi exprime dorinţele şi emoţiile, dar şi să îşi păstreze calmul şi să asculte, atunci când lucrurile nu ies cum îşi doreşte. Dacă persistă în a fi insolent, privează-l temporar de activităţile şi de lucrurile care îi plac.

… minte – Ştim, este dificil să îţi păstrezi calmul când afli că cel mic minte, dar trebuie să o faci! Explică-i cât de importante sunt sinceritatea şi încrederea în orice relaţie şi fă-l să simtă şi el dezamăgirea de a fi minţit. Dacă acest comportament se agravează, consultaţi un specialist!

Sursa: Brightside.me
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!