Sari la conținut

Cum cresti un copil curajos si increzator

Traim intr-o lume unde legea este facuta de cei puternici, iar indraznetii sunt cei care reusesc in viata. Copilul tau trebuie sa plece din start cu aceste calitati: curaj si incredere.

Culmea este ca desi legea este facuta de cei curajosi si indrazneti, noile generatii tind sa fie din ce in ce mai lipsite de incredere si mai ingrijorate de viitor. Secretul pe care trebuie sa-l stie parintii isteti este ca nu este suficient sa-l indemni pe cel mic sa vorbeasca chineza si engleza (desi este deja banal), sa stie logaritmi in clasa a III si sa citeasca tratate de dezvoltare personala in clasa a II (exagerez, dar nu foarte mult). In timp ce isi incurajeaza copiii sa obtina rezultate bune la invatatura, parintii trebuie sa-i dezvolte curajul si increderea in sine, calitati esentiale pentru atingerea adevaratului succes.

Copiii carora li se cultiva increderea de sine si un spirit relaxat vor deveni adulti siguri pe ei si lipsiti de griji inutile. Asadar, daca esti parinte, ar trebui sa ai grija sa ii cultivi inteligenta emotionala si sa il inveti sa obtina lucrurile pe care si le doreste si pe care crede ca nu le-ar putea reusi.
 


Primul pas pe care trebuie sa-l faci pentru cultivarea increderii de sine a celui mic este sa ii oferi un exemplu pozitiv. Daca vrei sa aiba incredere in felul in care arata, demonstreaza-i ca nici tu nu ai o probleme cu imaginea de sine. Daca vrei sa se bazeze pe deciziile pe care le ia si sa fie constient de rolul sau in societate, ofera-i modelul tau de actiune in acest sens. Copilul nu trebuie sa te vada niciodata complexata, stresata si neincrezatoare. E greu, dar se poate.

Cum dezvolti increderea in sine

Un alt lucru pe care multi parinti il neglijeaza este aprecierea lucrurilor bune pe care copilul le face. Multi parinti pretind de la copiii lor reusite si aptitudini, dar uita sa-si arate aprecierea atunci cand acestia le obtin sau, daca o fac, se exprima superficial, iar copilul nu stie pentru ce i se multumeste. In loc sa-i spui ca e destept, zi-i ca esti mandru de interesul pe care si l-a dat la scoala. O mica variatie, dar esentiala.
 


Nu este suficient sa ii arati ca tie iti pasa de reusitele lui, ci trebuie sa ii arati ca vrei sa afle si altii de ele. Astfel, spune-le prietenilor tai si rudelor ce lucru bun a facut copilul tau, astfel incat sa primeasca aprecieri si din partea altora, nu doar a ta.

De la incredere in sine la intelegere fata de sine

Asculta gandurile copilului tau, dar nu ii spune ca este prostut ca isi face astfel de griji, ci zi-i ca este normal sa le aiba uneori. Incurajeaza-l sa iti povesteasca despre ceea ce il macina, iar cand o face, asculta-l si sfatuieste-l.

Daca vrei sa ai un copil puternic, trebuie sa fii si tu un om puternic. Sau macar sa ii arati lui ca esti o persoana puternica. Nu iti expune grijile in fata celui mic, controleaza-ti impulsul de a te plange de propriile neajunsuri in fata lui si fii un model de curaj pentru el. Are cel mai mare efect! Modelul parintilor este primul model si cel care isi pune cel mai mult amprenta pe dezvoltarea lui viitoare.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!