Sari la conținut

Cum este mancarea de la gradinita

Mai rar am intalnit dezbateri mai aprinse decat cele pe tema mancarii de la gradinita. In functie de gradinita la care se afla copilul, mamele se jura ca acolo este cea mai buna mancare si ca au auzit povesti de groaza de la alte gradinite.

In primul rand, trebuie sa lasam deoparte cazurile grave in care exista nereguli de siguranta alimentare: alimente expirate sau conditii improprii de pastrare a aliementelor. Presupunem ca acestea sunt exceptii si nu discutam despre ele.

Revenind la disputa noastra, iata care sunt argumentele mamelor ai caror copii merg la o gradinita de stat si cele ale caror copii merg la o gradinita particulara (desi situatiile credeti-ma se pot aplica invers de nenumarate ori).

La stat

Ce zic mamele PRO: Sunt de obicei gradinite mari, au bucatarie proprie si bucataresele lucreaza de ani de zile si stiu sa gateasca pentru copii. Mancarea este gustoasa si variata si facuta doar pentru copii. Primesc dulciuri gatite in bucatarie si pot primi mai multa mancare la cerere. Au meniu variat si gandit special pentru copii. Unul dintre argumente este ca au carne in fiecare zi.

Ce zic mamele CONTRA: Bucatariile de la stat nu sunt igienice, bucataresele sunt blazate si gatesc mereu aceleasi feluri de mancare. Gatesc cu ingrediente putine si ieftine si nu sunt dispuse sa incerce feluri noi de mancare. Meniurile sunt bazate pe malai, paste si cartofi in mare parte.

La gradinita particulara

Ce spun mamele PRO: Copiii primesc de obicei mancare de tip catering. Fiecare copil primeste o portie separata, ambalata igienic in ambalaje de unica folosinta. Primesc mancare diversa si buna. Sunt ingrediente de calitate, mai scumpe, mai sanatoase si nutritive.

Ce spun mamele CONTRA: Sistemul de tip catering nu este potrivit pentru copii. Primesc mancare  gatita la comun cu cea pentru toti clientii unui restaurant, nu este special facuta pentru copii. Mancarea este scumpa si nu merita diferenta de pret.

Adevarul

Adevarul este intotdeauna la mijloc si are mai multe fete. Nu este simplu sa tragem linie si sa spunem ca este mai bine la stat sau la particular din punct de vedere al mancarii. Fiecare gradinita este diferita si va trebui sa afli tu mai multe despre mancarea gatita acolo. Inainte insa de a trece la lista de intrebari pe care sa le pui educatoarei si personalului gradinitei, tine minte cateva lucruri:

  • Fiecare gradinita isi doreste sa aiba cat mai multi copii si de aceea va incerca sa le ofere acestora tot ce este mai bun in materie de educatie si de mancare.
  • Gradinitele au un istoric pe care nu isi permit sa il strice cu greseli elementare de igiena si alcatuire a meniului.
  • Intr-o colectivitate mare de copii toata lumea se fereste de orice posibila problema de sanatate, deoarece o mancare stricata ar insemna un dezastru.
  • Chiar daca mananca alte feluri decat cele cu care este obisnuit acasa, nu inseamna ca acestea sunt ai putin sanatoase si nutritive.
  • Copilul trebuie invatat inca de acasa sa accepte diferite feluri de mancare. Nu este treaba educatoarelor si a personalului de la bucatarie sa il faca sa manance diversificat.
  • Daca copilului ii place mancarea de la gradinita, bucura-te! Nu incerca sa ii demonstrezi contrariul spunandu-i ca nu este buna.
  • Mancarea de la gradinita reprezinta o parte a meniului copilului. In restul timpului, daca consideri ca mancarea nu este de calitate, poti compensa cu alte alimente sanatoase
  • Copilul mananca cel putin un fruct pe zi la gradinita. Cate fructe mananca acasa?

Citeste aici despre cum sa alegi cea mai buna gradinita.

Acum hai sa trecem la intrebarile pe care le poti pune personalului gradinitei:

  • Unde este situata bucataria? (sau de la ce restaurant vine mancarea)
  • Cere sa vizitezi bucataria (mergi sa vezi restaurantul)
  • Personalul lucreaza cu echipament de protectie (manusi de plastic, boneta pentru par, halat)?
  • Cine verifica firma de catering?
  • Cine le serveste copiilor mancarea?
  • Unde se spala copiii inainte de masa pe maini?
  • Unde se spala personalul?
  • Ce se intampla cu copiii bolnavi la sala de mese. Sunt pusi sa manance separat?
  • Cum se gateste mancarea? Cu ce ingrediente?
  • Care este schema nutritiva pe care o urmeaza?
  • Cum se calculeaza portiile?
  • Ce se intampla daca copilului nu ii place mancarea?
  • Se respecta meniul postat saptamanal?

In cele din urma, sta in puterea ta sa verifici toate aceste lucruri si sa ridici semne de intrebare acolo unde lucrurile nu ti se par asa cum ar trebui sa fie. Intreaba mereu copilul ce a mancat la gradi, cum i s-a parut mancarea, daca mananca destule fructe si bea suficienta apa.

In ceea ce ma priveste, copilul meu a mers la o gradinita de stat cu program prelungit. Initial, am stat cu inima stransa in ceea ce priveste mancarea pana cand mi-am facut curaj, am cerut voie sa merg in bucatarie sa vad cum se prepara mancarea. Ajunsa acolo, am vazut o bucatarie impecabila, cu mese si ustensile de bucatarie din inox si cu un personal echipat complet (halat, boneta, manusi de plastic). Mi-au servit din fiecare fel de mancare facut in ziua aceea si erau toate foarte bune.

Dar argumentul suprem care m-a linistit a fost declaratia copilului meu: „mama, tu faci mancare buna, dar nu se compara cu aia de la gradi”!

Foto: 123rf.com

 

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!