Sari la conținut

Cum să-i faci copilului mai uşoară prima zi de grădiniţă. Sfaturi utile

Aparent, intrarea copilului în comunitate nu reprezintă o schimbare semnificativă în viaţa niciuneia dintre părinţi – nici a mamei, nici a copilului. Practic, cel mic îşi petrecere câteva ore fără mami şi fără tati, alături de alţi copii, jucându-se şi învăţând lucruri frumoase şi utile. În esenţă, însă, plecarea copilului la grădiniţă reprezintă primul pas către independenţa lui, către diminuarea controlului faţă de el. Acum se pot manifesta mai pregnant anxietatea de separare şi grija părinţilor şi a incertitudinii faţă de ceea ce urmează.

Prima zi de grădiniţă este şi una dintre cele mai dificile din toată perioada: copilul se confruntă cu primele momente în care este lăsat alături de persoane necunosute, în care trebuie să arate ce ştie şi ce poate de unul singur – iar toate aceste provocări se pot lăsa cu traume, dacă micuţul nu este pregătit.

Este important ca, înainte de începerea grădiniţei, să ne informăm Cum se face acomodarea la gradinita - parerea educatorilor, dar şi ce presupune Primul an la gradinita - ce ar fi bine sa stie copiii.

Mai mult, pentru a-i face copilului mai uşoară prima zi de grădiniţă, este important să facem din timp anumite schimbări în viaţa lui:

Schimbă-i rutina cu cel puţin o săptămână înainte – Cu toţii ne amintim că una dintre cele mai plăcute părţi ale vacanţelor era ora mai târzie la care puteam adormi şi la care ne puteam trezi. Pentru a face ca prima zi de grădiniţă să nu înceapă cu un total eşec – plânsete şi oboseală – ar trebui ca ora de somn de dinaintea primei zile de grădiniţă să fie cel târziu 10.00 P.M. Între 22.00 şi 02.00 este cel mai bun somn. Studiile întreprinse de specialişti arată că melatonina - hormonul somnului – „invadează” organismul începând cu ora 18. Astfel, nevoia de odihnă este resimţită pe la ora 20 şi, apoi, din două în două ore: ora 22, 24, 2. Conform rezultatelor, ar însemna că această perioadă de timp este propice refacerii în urma oboselii unei zile obişnuite la nivel neuronal. Iar pentru a reuşi să îţi faci copilul să adoarmă la 22.00, trebuie să încerci cu cel puţin o săptămână înainte să îi schimbri rutina.
Mai mult, obişnuiţi să vă pregătiţi hăinuţele de grădiniţă cu o seară înainte. Pentru a-i arăta copilului că alegerea ţinutei în aparţine, oferă-i 2-3 variante din care poate alege. În acest mod, va purta o ţinută potrivită (pentru că tu vei alege trei cele mai potrivite ţinute), stabilită, însă, de el (el o va alege pe cea preferată dintre cele 2-3).

Cumpără-i hăinuţe noi, special pentru grădiniţă – Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne aducem aminte de luna septembrie, simţim şi acum mirosul hainelor noi. Nu ar strica să procedezi şi tu la fel, cu cel mic! Mergeţi la magazine din timp, alegeţi câteva ţinute împreună şi explică-i că nu le va purta decât la grădiniţă! În acest fel, va aşepta cu entuziasm prima zi, pentru a îmbrăca, în sfârşit, hăinuţele acelea superbe!

Citeşte şi Începerea grădiniţei, primul moment dificil din viaţa copiilor
Citeşte şi Vai, nu merg copiii la școală. Serios, voi știți cât costă rechizitele?
Citeşte şi Pregătiri pentru școală. (Cum să) Nu faceți cumpărături inutile
Citeşte şi Cum facem o tranziție lină și blândă de la vacanță la grădiniță
Citeşte şi Prima zi de grădiniţă. Cum să calmezi temerile copilului, dar şi pe ale tale

Învaţă-l să mănânce singur (din caserole) cu cel puţin două săptămâni înainte – Deşi poate la grădiniţa micuţul tău va avea parte de mâncarea pe care şi-o doreşte, sunt cazuri în care copiii cer pacheţel de acasă, cu mâncare făcută de mama. Nu ştii cum va reacţiona copilul tău, aşa că cel mai bine este să îl pregăteşti să mănânce singur şi, mai ales din caserole. Dacă el a mâncat acasă numai din castronaşul lui, iar la grădi se schimbă lucrurile, situaţia nu va apărea prea roz. Sau gândeşte-te cum se  simte un copil când vede că cei din jur mănâncă singuri şi el nu poate sau nu este învăţat decât să i se dea în guriţă. Deci: mâncat acasă din dinverse castroane sau casorele – şi cu propria mânuţă! Succes!

Vorbeşte-i despre grădiniţă şi arată-i chiar locurile în care îşi va petrece timpul – Vorbeşte-i copilului despre grădiniţă, spune-i cât de frumos este acolo, alături de alţi copil, explică-i faptul că îşi va face mulţi prieteni şi că va avea, în sfârşit, cu cine să se joace toate jocurile care îi plac şi, mai mult, că va învăţa altele noi. Povesteşte-i din copilăria ta, spune-i ce îţi plăcea cel mai tare la tine la grădi şi cât îţi e de dor de acele momente! Mai mult, mergeţi şi vedeţi grădiniţa în care va învăţa, clasa lui, curtea… Familiarizează-l cu ceea ce va urma!

Respiră!  - Tu, mami, da! Îmbrăţişează ideea că aceasta este doar prima schimbare din sutele care vor apărea, de-a lungul vieţii! Copilul tău va învăţa mult mai multe şi, uşor-uşor, va căpăta aptitudinile neceare pentru a face faţă programei şcolare şi chiar vieţii. Explică-i copilului (şi ţie) că acesta este serviciul lui de acum şi că mami şi tati nu pot sta cu el în clasă sub nicio formă.

Cât despre prima zi… trebuie să ştii că, cu cât îmbrăţişările vor fi mai lungi, cu atât şi despărţirea va fi mai dureroasă. Aşa că încercă să pleci cât mai rapid de la uşa clasei şi ai grijă să îţi ascunzi sentimentele contradictorii! Copilul ştie foarte bine punctele slabe ale părinţilor şi acţionează ca atare!
 

Succes!

Sursa foto
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!