Sari la conținut

Cum să îi înveţi pe copii despre încredere şi prietenie

Pentru copii relaţiile cu alţi copii de vârsta lor sunt esenţiale, se raportează la sine şi la lume în funcţie de aceste relaţii. Astfel încât pentru noi, un privitor din afară, sunt foarte melodramatice şi nu prea ştim cum să intervenim ca să le uşurăm copiilor noştri situaţia.

Brené Brown, cercetător sociologic axat pe relaţii de încredere şi vulnerabilitate, mi-a deschis ochii asupra modului în care trebuie să vorbim copiilor despre prietenie şi cum să-i învăţăm să aibă încredere numai în persoanele care merită această încredere. 

Brené Brown a venit cu această soluţie în urma unei întâmplări prin care a trecut fiica sa. Într-o zi a văzut că aceasta a ajuns acasă de la şcoală atât de supărată încât nu mai putea să vobeasca sau să se mişte de lângă uşă. Cu dificultate a reuşit să afle de la ea că este vorba despre o întâmplare destul de comună în copilărie – le-a spus prietenelor sale un secret, acestea nu l-au păstrat pentru sine şi l-au împărtăşit tuturor. Rezultatul a fost că toţi copiii din clasă au început să râdă de ea şi să îi spună în fel şi chip. 

Fetiţa lui Brené Brown i-a mărturisit mamei sale că nu va mai avea vreodată încredere în cineva toată viaţa ei. Desigur, o astfel de atitudine pe noi, care am trecut prin atâtea dezamăgiri, ne-ar face să râdem şi să aruncăm un superior „lasa că mai vedem noi”. Dar asta nu ar ajuta cu nimic, doar l-ar face pe copil şi mai circumspect în a ne împărtăşi ceea ce simte. Şi, desigur, nu putem nici să-i dăm dreptate, să îl îndemnăm pe copil să nu mai aibă încredere în nimeni şi să trăiască singur şi fără prieteni. Pentru că o astfel de viaţă nu ar fi deloc fericită şi împlinită.

Deci ce ai putea face? Lui Brené Brown i-a venit ideea să folosească o comparaţie. În clasa fiicei sale învăţătoarea obişnuia să aibă cu borcan mare în care punea câte o biluţă colorată de câte ori copiii se comportau frumos. Şi lua una sau mai multe atunci când copiii se comportau urât. Regula era că atunci când borcanul este plin să celebreze într-un fel momentul. Ei bine, a explicat Brené Brown, la fel este şi cu prietenia şi încrederea. Încrederea şi prietenia se câştigă în timp, într-o perioadă îndelungată, bilă cu bilă, întâmplare cu întâmplare. 

Nu eşti prieten pentru că te declari prieten cu cineva, ci pentru că aţi trecut prin atât de multe împreună încât la un moment dat observi că borcanul este plin. 

Ce are de spus Brené Brown despre prietenie, iubire, vulnerabilitate, empatie? Urmatiti această faimoasă cuvântare ca să aflaţi:

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!