Sari la conținut

Cum să stabilești limite cu copilul, folosind disciplina pozitivă

Disciplina pozitivă ajută copilul să învețe să accepte un “nu” din partea părinților, să dezvolte abilitățăți sociale și să aibă un comportament respectuos.

Acest tip de disciplină se bazează pe teoriile lui Alfred Adler și Rudolf Dreikurs, care susțin că oamenii se comportă în funcție de nevoia lor de apartenență. Prin urmare, obiectivul acestei paradigme parentale este de a educa copilul prin valori, astfel încât micuțul să nu aibă nevoie de prezența părinților pentru a ști care este diferența dintre bine și rău și pentru a ști cum ar trebui să acționeze.

► Citeşte şi: 6 metode învechite de parenting care ar trebui să dispară

Cum să-i spui copilului „nu”, cu ajutorul disciplinei pozitive

Este important să știi că stabilirea limitelor presupune ca adulții să fie consecvenți și coerenți. Trebuie să fim clari în relaționarea cu copilul și să îl putem implica în regulile care sunt stabilite acasă. Există unele situații care nu au loc de negociere, cum ar fi spălarea mâinilor înainte de a mânca. Totodată, trebuie să ținem cont că limitele trebuie să fie în concordanță cu vârsta copilului.

► Citeşte şi: Efectele pedepsei asupra creierului copilului

Ca părinte, trebuie să fii pregătită pentru că nu vei obține din partea copilului răspunsul pe care îl dorești. Este important să ai răbdare și să înveți să respecți timpul copilului tău.

► Citeşte şi: Disciplinarea copilului folosind „metoda elasticelor din cauciuc”

Ce trebuie să eviți, dacă vrei să aplici disciplina pozitivă?

Pe lângă faptul că lovirea este o formă de violență și nu ar trebui aplicată nimănui, indiferent de situație, ea nu reprezintă o sursă de învățare eficientă. Copiii nu învață comportamentul pe care ni-l dorim în acest fel, ci mai degrabă își dezvoltă frica și învață să se apere.

► Citeşte şi: Disciplinarea copiilor folosind consecințele. Ce trebuie să știm

În același timp, izolarea copilului sau folosirea pedepselor nu sunt forme recomandate de disciplină, deoarece ele nu sunt legate de o anumită valoare sau consecință.

► Citeşte şi: Cum disciplinăm copiii? Pedepse vs. consecințe

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!