Sari la conținut

Cum să vorbim cu copiii mici despre rasism. Ce ne sfătuiesc experții

În acest moment, majoritatea părinților conștienți din punct de vedere social știu că este important să vorbească cu copiii lor despre rasism. Dar când este momentul potrivit pentru a discuta cu copilul despre rasism? La vârsta când merge la grădiniță? În clasa I? Sau mult mai devreme?

În funcție de modul în care ai crescut, dacă vorbești cu copilul tău de 2 ani despre acest subiect, s-ar putea simți inconfortabil.

De obicei, disconfortul are mai mult de-a face cu propriile noastre probleme în ceea ce privește rasismul pe care le-am acumulat de-a lungul timpului și are mai puțin de-a face cu orice dificultate pe care o au copiii în a vorbi despre asta, spune Ilyse Kennedy, consilier în traume.

Tăcerea în ceea ce privește rasismul are un impact mult mai mare și negativ asupra copiilor și comunităților, spune Lacey Fisher, terapeut. Și nu, copiii mici nu sunt prea mici pentru a șți despre rasism, pentru că nu sunt prea mici pentru a nu observa că pielea cuiva are o culoare diferită.

Bebelușii încep să discrimineze și să-și arate preferințele începând de la vârsta de 6 luni, spune psihologul Han Ren.

► Citește și: Rasismul intre copii

Iată câteva lucruri despre care specialiștii spun că sunt importante atunci când părinții discută cu copiii lor despre rasism:

Rămâi neutru ca răspuns la observațiile lor

Modul în care părinții răspund la observațiile timpurii ale copiilor, despre persoane din rase diferite, poate modela percepția lor în bine sau în rău. 
Dacă puiul tău face vreo observație cu privire la culoarea pielii altui copil, îi poți răspunde: "Acest copil este unul dintre vecinii noștri. Ai dreptate că pielea lui este diferită de a ta, dar uite ce drăgălaș este!"

Lasă-l să pună întrebări și răspunde-i

Probabil copilul tău întreabă zilnic „de ce”, asta pentru că micuții sunt curioși și caută răspunsuri.

Odată cu trecerea timpului, ar trebui să fii pregătită să le răspunzi și la întrebările cu privire la rasisim. Răspunde-i la întrebări cu alte întrebări deschise, cum ar fi: „De ce crezi asta? Ce te face să spui asta?”

Folosește resurse inteligente

Există numeroase cărți pentru copii pe această temă, care îi sfătuiește pe părinți să prezinte diferențele de rasă într-un mod respectuos.
De asemenea, este recomandat ca cei mici să se uite la filme, desene și emisiuni TV care să conțină un echilibru de personaje diverse, axate pe anti-rasism. Acestea vor oferi copilului tău mai multe oportunități de a pune întrebări și de a dori să continue conversația pe această temă.

Învață-l despre rasism dând exemple

Copiii învață cel mai bine prin metoda exemplului, iar cum părinții sunt un model pentru copiii lor, puiul tău va învăța tot de la tine și îți va copia din comportament. Va fi atent la persoanele cu care îți petreci timpul, ce fel de mâncare îți place, muzica pe care o asculți. Toate acestea sunt oportunități de a cunoaște multiculturalismul.

Privește-ți interiorul

Nu începe prin a-i vorbi copilului tău despre rasism, ci începe cu tine. Vorbește-ți ție despre rasism, discriminare și multiculturalism. Este important ca părinții să aibă propriile păreri pozitive despre acest subiect, înainte de a vorbi cu copiii lor despre rasism.

Fii pregătită să faci greșeli

Ca și în cazul tuturor lucrurilor în materie de parenting, nu există o carte cu reguli pentru învățarea copiilor despre tipurile de rasă, așa că este în regulă dacă nu faci față perfect în această situație.

Este mult mai dăunător să nu vorbești deloc despre acest subiect, din cauza disconfortului tău. Cu cât accepți mai devreme situația și discuți cu copilul tău despre acest subiect, cu atât vei normaliza conversațiile cu micuțul tău.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!