Sari la conținut

Cum se face educație în alte țări? Reguli din Japonia, țara cu unul dintre cele mai avansate sisteme educaționale din lume

Fiecare țară are propria viziune asupra sistemului educațional perfect. Dacă în unele părți ale lumii valorificarea imaginației copilului și practica sunt dintre cele mai importante caracteristici, în altele importante sunt învățarea în mod mecanic și supunerea la reguli, fără drept la replică. Cam pe unde se află sistemul educațional din România știm deja, dar suntem curioși să aflăm ce se întâmplă și în alte colțuri ale lumii. Să luăm, spre exemplu, cazul Japoniei, țara cu unul dintre sistemele educaționale cel mai bine puse la punct. Ce este important pentru formatorii de educație din Țara Soarelui Răsare?

Elevii japonezi nu dau teste sau examene până la vârsta de 10 ani. Important este comportamentul, iar mai apoi cunoștințele acumulate

Pentru niponi, lucrul cel mai important este educația în sensul ei adevărat: respectul față de ceilalți, inclusiv de animale, generozitatea, compasiunea, autocontrolul și să protejarea mediului înconjurător.  Este important de știut că elevii japonezi nu dau teste sau examene înainte de vârsta de 10 ani, ci sunt doar controlați din când în când. Principiul este că, în primii trei ani de școală, cunoștințele școlare nu contează.

Nu există „femei de serviciu” în școlile japoneze; elevii sunt cei care se ocupă de curățenie

În școlile japoneze nu există personal specializat pentru curățenie; aceste sarcini revin în elevilor, care trebuie să curețe sălile de clasă, holurile, chiar și toaletele. Unul dintre avantaje este că de la o vârstă fragedă ei învață să lucreze în echipă și să se ajute reciproc și, mai mult decât atât, după cât efort depun la curățenie și pentru îngrijirea locului, sunt mult mai precauți atunci când vine vorba de a face murdar.

Elevii japonezi nu vin cu pachețel de acasă după bunul plac

Japonezii nu vin cu sendvișuri sau cu alte gustări pregătite acasă. În școala primară și la gimnaziu, mesele sunt pregătite de elevi, asistați de nutriționiști și bucătari, astfel încât alimentele sănătoase și potrivite pentru nevoile lor alimentare.

Le este absolut interzis să întârzie

Precizie elvețiană este puțin spus. Japonezii nu doar că nu au voie să întârzie la școală, dar nici nu pricep această noțiune. Sunt des întâlnite situațiile în care rămân la școală peste program, pentru activități extracurriculare, dar niciodată nu întârzie la cursuri!

Mediațiile (lecții private) sunt foarte populare

Deși destul de incriminate la noi, încă din școala primară copiii japonezi încep să ia lecții particulare, pentru ca mai târziu să poată accede într-un liceu bun. Aceste cursuri sunt predate seara, iar în Japonia nu este un lucru neobișnuit ca la ora 21 transportul public să fie plin de copii care merg acasă după lecții.

Copiii se pregătesc și în zilele de duminică și de sărbători, când ziua de studiu durează între șase și opt ore. Așadar, nu este deloc surprinzător că, potrivit statisticilor, în Japonia aproape nu există repetenți.

Uniformele sunt obligatorii – în toate școlile! Uniformele pentru băieții niponi sunt croite în stil militar, iar cele pentru fete în stil marinăresc. Politica statului privind uniformele școlare urmărește să elimine barierele sociale printre elevi și să-i ajute să între mai ușor în starea de lucru. În plus, purtarea uniformei îi ajută pe elevi să dezvolte un sentiment de apartenență la o comunitate.

Sursa foto
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!