Sari la conținut

Cum stimulăm copilul să vorbească fluent?

Dobândirea limbajului la copii are mai multe etape și reprezintă un proces în care diferiți factori individuali, familiali și sociali joacă un rol foarte important. Acești factori afectează, într-o măsură mai mică sau mai mare, dezvoltarea corectă a comunicării fluente.

Pe măsură ce copiii cresc, ar trebui să își îmbogățească vocabularul și să-și îmbunătățească pronunția. Prin urmare, este esențial utilizarea strategiilor eficiente pentru a stimula fluența verbală la copii.

Fluența verbală înseamnă mai mult decât a vorbi mult și repede – înseamnă a vorbi corect. Uneori, confundăm fluența verbală cu capacitatea unei persoane de a vorbi mult. Cu toate acestea, conceptul de fluență verbală se referă nu numai la abilitatea de a vorbi mult, ci și la capacitatea de a vorbi bine și corect.

Fluența verbală este o funcție complexă care necesită intervenția diferitelor procese cognitive. Unele dintre aceste procese includ producția verbală și strategii de căutare pentru a identifica răspunsurile. Ea este o abilitate care permite unei persoane să comunice, să se exprime, precum și să argumenteze clar și concis, fără a ezita și fără a se bâlbâi.

► Citește și: Prichindel mai isteț: 4 activități prin care să îi antrenezi creierul

Cum poți stimula fluența verbală la copii?

Poți face următoarele activități cu copilul:

Comunică cu micuțul tău

Vorbește cu copilul despre orice subiect. Deși s-ar putea să nu știe semnificația oricărui cuvânt, este benefic să audă și să se familiarizeze cu cuvintele noi. Apoi, încetul cu încetul, va învăța mai multe cuvinte.

Încurajează-l să citească

Citește-i povești, apoi roagă-l pe el să le citească. Pe măsură ce copiii își dezvoltă obiceiul de a citi, își îmbogățesc mai ușor vocabularul. În plus, acest lucru îl va ajuta pe prichindel cu fluxul de cuvinte, care este esențial pentru fluența verbală.

Fă rime

Aceasta este o strategie bună pentru a-ți ajuta copilul să-și îmbunătățească pronunția, intonația și ritmul atunci când vorbește. De exemplu, poți concura cu micuțul tău pentru a vedea cine poate spune cele mai multe cuvinte într-un minut.

► Citește și: Montessori acasă: 10 activități care să te ajute să crești un copil pasionat de citit

Completează propozițiile

Aceasta este o activitate care îi ajută pe copii să găsească și să-și amintească cuvinte care să se potrivească contextului propoziției. Cuvintele pe care le aleg pentru a termina propoziția trebuie să aibă sens.

Creativitatea și jocul, o altă strategie pentru stimularea fluenței verbale la copii

De la vârsta de 4 sau 5 ani, copiii vor dobândi o mare parte din abilitățile lor lingvistice. De asemenea, vor aborda diferitele forme de limbaj prin imitație. Asta înseamnă că vor imita ceea ce aud în jurul lor.

Cu toate acestea, prin creativitate și joc vor descoperi că pot comunica și se pot înțelege mai bine dacă folosesc mai multe cuvinte și mai multe fraze.

Sursa


 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!