Sari la conținut

Curatenia de primavara in obiceiuri

Probabil ca banuiesti si tu - curatenia de primavara nu este numai una a casei, dar si a stilului de viata. Si cele doua sunt foarte mult legate, pentru ca o casa ordonata implicit duce si la un stil de viata ordonat.

Te vei gandi ca teoria suna bine, insa practica ne omoara. Oricat ai vrea tu sa fie curat, copiii vor avea grija ca totul in casa sa arate ca dupa un dezastru. Adevarul este insa ca si tu esti o parte extrem de importanta in aceasta ecuatie. Nu pentru ca nu stai non stop cu o carpa in mana stergand dupa ei - oricum, banuiesc ca in mare parte cam toate mamele care au copii mici fac asta - ci pentru ca obiceiurile pe care le ai duc la o casa in care lucrurile se aduna nesanatos de mult.

Mai jos, iti dam 7 idei care iti pot schimba viata

1. Poti avea lucruri aruncate oriunde in casa, numai in bucatarie nu.

Aceasta ar trebui sa fie cea mai primitoare incapere. Motivul este simplu - daca ai o chiuveta plina cu vase de spalat, daca pe masa s-au adunat o mie de obiecte care nici macar nu tin de bucatarie si pe jos sunt pete negre de provenienta dubioasa, atunci nu iti mai vine niciun chef sa te apuci sa gatesti. Chiar si o salata. Primul impuls va fi sa pui mana pe telefon si sa comanzi ceva de mancare. Oricat de bun ar fi, tot este mai putin sanatos decat ceea ce ai putea gati in casa, de unde si posibilitatea sa fii mai plinuta decat iti doresti.

2. Daca ai obiecte pe care nu le folosesti in mod constant arunca-le

Intr-un castel merge sa aduni nenumarate obiecte, timp de generatii, intr-o casa insa nu. Se vor transforma in mizerie. Nici nu iti dai seama, atat de obisnuita esti cu ele, ca iti ingreuneaza viata. Pastreaza numai ceea ce folosesti sau ceea ce iubesti cu adevarat. Restul poate sa mearga la gunoi. Si aici poate sa intre orice: magnetii de frigider pe care ii ai din cele 200 de excursii, de nici nu mai stii de unde i-ai luat si de ce, hainele pe care nu le-ai mai imbracat de ani de zile, desenele de la gradinita din toamna trecuta.

3. Jucarii peste tot

Oricine are copii stie ca acestia cer constant jucarii pe care oricum apoi le ignora. Si nu iti vine sa le arunci chiar daca sunt rupte, chiar daca nimeni nu se mai uita la ele. Tot ce reusesti sa faci este sa te impiedici constant de ele prin casa. De un enorm ajutor iti pot fi aici principiile Montessori de organizare a jucariilor copiilor.

4. Fiecare lucru trebuie sa aiba un loc al sau

Ca sa nu ajungi sa traiesti intr-o casa unde toate sunt aruncate si nimic nu se gaseste atunci cand ai nevoie de el, atunci pentru fiecare lucru trebuie sa existe un loc, pe care toti cei din casa sa-l cunoasca. Apeleaza la orice crezi ca te-ar putea ajuta - cosulete, dulapuri, valize pentru depozitare.

5. Curatenia se face in fiecare zi

Cu cat lasi mai multe lucruri sa se adune in gramezi haotice prin casa, cu atat iti va fi mai dificil sa le pui la loc. Te-ai uitat pe o scrisoare care nu iti trebuie? - o arunci chiar in clipa in care o ai in mana. Ai dat ceva jos de pe tine? - duci pe moment acolo unde ar trebui sa fie: la spalat, in dulap. Si, in fiecare seara, e foarte util ca jumatate de ora sa pui lucrurile la locul lor. Astfel vei incepe a doua zi mult mai in forma. 

6. Dulapurile - spatiu de depozitare de mizerii

Dulapurile par sa fie concepute special ca sa pastram in ele tone de lucruri pe care nu le vom mai folosi vreodata - de la lenjerii de pat uzate si urate, pana la haine care nu ne mai incap. Si chiar daca ne-ar incapea tot nu le-am folosi. Ca sa nu mai spun de alimente cu date expirate si incaltaminte cu talpa rupta. Pur si simplu ar trebui sa profiti de curatenia de primavara ca sa arunci totul. Te vei simti mult mai bine intr-o casa cu mai putine obiecte.

7. Nu te grabi

Curatenia este o parte importanta in viata ta, ea face bine atat trupului cat si sufletului. Oricat ai crede ca iti pierzi viata 'dereticand', adevarul este ca o casa ordonata inseamna un standard de viata ridicat. Pe care si tu ti-l poti permite. Pur si simplu, in loc sa alergi sa iti mai cumperi inca un lucru care va sta aruncat in marea gramada de prin casa, stai si arunca din ce ai in casa si nu folosesti. Vei iesi mult mai castigata!

 

Voi ce altceva credeti ca ar mai trebui facut?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!