Sari la conținut

De ce devin copiii agresivi?

Uneori copiii devin agresivi, dar de ce? Mulți părinți se întreabă de ce copiii lor sunt atât de agresivi. Violența la unii copii devine din ce în ce mai frecventă și este important să te întrebi de ce. Copiii pot fi agresivi față de părinți, frați, colegi de clasă, prieteni etc.

Înainte de a spune că un copil este agresiv și responsabil pentru comportamentul său, este important să înțelegem motivele pentru care el poate deveni agresiv. Dacă știm de ce copiii devin agresivi, va fi mai ușor să îi împiedicăm să dezvolte agresivitate.

► Citește și: Învățarea abilităților sociale de către prichindelul tău: pașii spre succes

Niciun copil nu se naște agresiv. Mai degrabă, este un comportament pe care îl învață. Partea bună este că, la fel cum cel mic poate învăța să fie agresiv, la fel se poate dezvăța de acest comportament. Există diferite motive pentru care copiii pot deveni violenți și există factori care îi fac pe unii dintre copii mai violenți decât alții:

  • Situație financiară precară
  • Violența prezentă la televizor
  • Jocuri video violente
  • Prezența adulților agresivi și violenți în preajma copilului
  • Maltratare în familie, chiar dacă este doar observator.

Motive pentru care copiii devin agresivi

Comportamentele precum lovirea sau folosirea cuvintelor pentru a-i răni pe alții sunt comportamente care afișează agresivitatea.
Mulți experți sunt de acord că frustrarea facilitează violența și poate fi un factor declanșator al comportamentului agresiv, la copiii mici. Este normal ca un copil să se comporte agresiv la un moment dat. Cu toate acestea, problema apare atunci când el nu știe cum să controleze acea agresiune.

► Citește și: 8 comportamente neobișnuite ale copilului tău și ce vor ele să transmită

Copiii trebuie să-și audă părinții spunând lucruri precum „calmează-te” sau „nu face asta”. Au nevoie de control de la părinți. Așa cum părinții îi învață cum să vorbească, să meargă sau să mănânce, trebuie să îi învețe cum să-și controleze comportamentul violent. Unii factori care încurajează un comportament agresiv pot fi următorii:

Mediul în care copilul este crescut

Mediul în care crește și se dezvoltă un copil este foarte important. Dacă prietenii lui au un comportament violent, copilul va repeta comportamentul pentru a fi acceptat în grup. Trebuie să fii atentă și să încerci să eviți posibilele agresiuni.

► Citește și: Copilul tău se transformă uneori într-un mic monstru? Iată ce trebuie să faci

Televizorul sau jocurile video

Trăim într-o perioadă în care tehnologia ne înconjoară la orice pas și are o mare influență asupra copiilor. Prin urmare, este foarte important ca părinții să controleze ceea ce văd sau ce se joacă copiii lor.

► Citește și: Autismul virtual – afecţiunea modernă care îi afectează pe copiii tehnologizaţi

Copiii mai mici sunt incapabili să diferențieze realitatea de fantezie. Prin urmare, dacă văd violență la televizor, ar putea încerca să o imite. De exemplu, într-un film în care „băieții buni” devin răi pentru a obține ceea ce vor, copiii, urmând această premisă, pot folosi violența pentru a obține ceea ce doresc.

Cum împiedici copilul să devină agresiv?

De multe ori, nu știm exact de ce un copil a devenit agresiv. La fel, putem încuraja unele puncte forte care ajută la prevenirea micuților de a deveni violenți. De exemplu:

  • Stabilirea unor reguli și discipline care să-i ajute să știe au voie și ce nu au voie să facă
  • Învățarea copiilor să se autoregleze
  • Încurajarea sentimentului de apartenență la un grup
  • Educație emoțională, empatie și asertivitate
  • Toleranţă
  • Respect pentru sine și pentru ceilalți.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!