Sari la conținut

De ce se uita copiii la televizor

Titlul corect ar trebui sa fie: De ce se uita, atat de mult, copiii la televizor. Vremurile, ritmul in care traim ne obliga uneori sa transformam televizorul in dadaca. Corect ar fi ca parintii sa gaseasca solutii pentru ca cel mic sa ramana activ, preocupat de cele ce se petrec in jurul sau, fara televizor. In fapt, micutii sunt dependenti de televizor, intr-o masura mai mare decat ne imaginam.

In buna masura totul pleaca de la faptul ca noi, adultii, suntem dependenti de televizor.

Personalitatea copilului este influentata in sens rau de televizor. Si nu ma gandesc aici doar la imaginile dure sau la realitatea violenta prezenta pe micile ecrane. Sunt incluse in analiza inclusiv programele pentru copii, desenele animate si programele destinate special pentru ei.

Copilul si televizorul

Bebelusii, pana in 6-8 luni sunt extrem de atrasi de imaginile de la televizor. S-a constata ca micutii care sunt mai agitati, sau mai greu de multumit sunt "tratati" cu televizor pe paine si asta pentru ca succesiunile de imagini, muzica, dialogurile (pe care nu le inteleg) le atrage atentia si le capteaza atentia. Parintele il va schimba mai usor, bebelusul o sa deschida gura automat si toate lucrurile par a fi in folosul familiei, cu ajutorul televizorului. Fals si gresit!

Copilul supraponderal

S-a stabilit ca riscul de obezitate al copiilor care manaca in fata televizorului si care sunt lasati in grija televizorului este cu pala la 30% mai mare. Mai mult acest stil de viata impus de parinti copilului foarte mic, isi pune amprenta pe copilul mai mare si pe viitorul adult. Nu numai ca astea devine dependent de televizor, dar tendinta acestuia spre a manca in exces si apetitul pentru alimente nesanatoase este dublu.

Copilul fericit si parintii cu spirit practic

Acesta nu este singurul rau pe care il provoaca televizorul. Copiii care au avut in primul an de viata ca dadaca televizorul, au vorbit mult mai greu, au avut probleme de dictie si au format fraze corecte cu circa un an mai tarziu spre desoebire de copiii care in primul an de viata nu au stat in fata televizorului decat ocazional.




Cercetatorii si pishologii sustin ca in camera copilului nu are ce cauta televizorul, oricum nu inainte de varsta de 12 ani. Unii experti sustin ca televizorul este complet interzis copilului pana la varsta de doi ani. Cei mai radicali sustin ca trei ani este varsta la care televizorul trebuie sa intre in viata copilului. Se sustine ca intre 3 si 5 ani, copilul nu trebuie sa stea singur in fata televizorului mai mult de 15 minute pe zi.

In plus programele la care acestia se uita trebuie alese cu mare grija de catre parinti. Ideal este ca micutul care sta in fata televizorului, chiar daca urmareste un film de desene animate sau o emisiune destinata varstei lui sa beneficieze de prezenta unui adult care sa interactioneze in permanenta cu el.

Cat de mult sta copilul tau la televizor?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!