Sari la conținut

Copilul fericit si parintii cu spirit practic

Toti parintii isi iubesc copiii si isi doresc tot ceea ce este mai bun pentru sanatea si fericirea lor. Exista si cateva secrete pe care le stiu pediatirii si psihologii si care, toate, sunt mai mult decat utile pentru parinti.

Jucarii simple. Fericirea copilului nu depinde de complexitatea jucariilor pe care acesta le are. Ba chiar din contra. Jucariile complicate si prea sofisticate pot fi un motiv de frustrarea pentru cel mic. Uneori o cutie cu servetele, de exemplu, poate sa fie cea mai amuzanta jucarie. Jucariile simple sunt cele care stimuleaza in mai mare masura capacitatea de invatare a copiilor. Dar cea mai buna "jucarie" sunt parintii. Recomandarea medicilor si psihologilor este aceea ca parintii sa aloce cat mai mult timp pentru joaca cu micutii lor, joaca fiind cel mai bun mod de invatare si comunicare.

Spalatul pe dinti. Copilul trebuie spalat pe dinti de la aparitia primului dinte. Este obligatoriu ca parintii sa-si supravegheze copilul daca se spala pe dinti sau nu, seara la culcare cel putin. Este o greseala fundamentala, pentru ca cei mici vor suferi mai mult atunci cand vor avea carii. Controalele la dentist, trebuie sa inceapa cat mai devreme posibil. La varste fragede, parintii sunt cei care trebuie sa perieze dantura copiilor, cu atentie si rabdare.

Cat mai putine antibiotice. Este o mare gresala administrarea antibioticelor pentru orice repriza de febra. Infectiile virale nu se trateaza cu antibiotice, iar abuzul de antibiotice scade capacitatea de rezistenta a organismului in fata bacterilor, unele dintre ele foarte periculoase. Racelile repetate nu inseamna un organism slabit, ci dezvoltarea sistemului imunitar. Sistemul imunitar al copiilor se dezvolta in permanenta, iar organismul se adapteaza.

Daca promiti, respecta-ti promisiunea! Este o regula de baza a relatiei dintre copil si parinte. Daca promiti, trebuie sa -ti respecti angajamentul. Copilul castiga incredere in parintele sau, atunci cand acesta se tine de cuvant si isi dezvolta stima fata de parintele sau.

Afara cu electronicele din dormitor! Televizorul, computerul, iPod-ul, celularul, toate electronicele in general ii stimuleaza si ii atrag permanent pe copii, de aceea ele nu au ce cauta in dormitor. Seara, copilul trebuie sa mearga linistit la culcare. Nu trebuie lasat nimic tentant in apropierea patului copilului. Cei de varsta mai mica au nevoie de circa o ora pana sa adoarma dupa ce termina joaca pe calculator, adolescentii se linistesc mai repede dupa astfel de activitati excitante.

Masuri de siguranta. Nu confunda siguranta copilului cu o super protectie exagerata. Dar nu pierde din vedere fiecare detaliu care poate contribui la siguranta copilului, de la scaunul de masina pana la modul in care se joaca cu ceilalti, astfel incat sa poti preveni toate riscurile potentiale.

Parintele este seful. Parintele trebuie sa fie care care decide. Nu este vorba despre decizii gratuite sau impuse in forta, dar ultimul cuvant trebuie sa fie cel al parintelui. Familia nu poate fi conduse de nazurile unui pusti de trei ani. este foarte bine ca in ziua de azi parintii comunica mai mult si mai liber cu copiii, iar acest lucru nu trebuie sa duca la inversarea rolurilor in familie, scrie realsimple.com.

La toate acestea se mai adauga si alegerea cu multa intelepciune a medicului pediatru. Acesta trebuie sa fie un excelent profesionist, o persoana calma, rabdatoare, care sa ofere toate explicatiile necesare si ajutorul dorit la orice ora din zi si din noapte.  

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!