Cazurile de COVID-19, în rândul copiilor, sunt în creștere în întreaga lume pe fondul focarelor alimentate de varianta Delta, crescând numărul de spitalizări și stârnind îngrijorare cu privire la riscul de îmbolnăvire severă și simptome de lungă durată.
Dr. Mihai Craiu a scris pe pagina lui de Facebook despre cât de periculoasă este varianta Delta pentru copii și ce măsuri ar trebui să ia părinții pentru a preveni îmbolnăvirea copiilor lor cu COVID-19: "Nu toate mamele frumoase sunt… nevinovate. Vom înțelege asta pe propria piele, mai curând sau mai târziu. Cei care vă vând povești frumoase și vă oferă iluzia unei situații roz, lipsită de griji, vă dau un măr otrăvit. O să mai vorbim de cifrele din România peste câteva zile. Acum despre cele din SUA unde școala a început deja de o lună. Săptămâna trecută, copiii și adolscenții au reprezentat 28,9% din totalul celor infectați cu noul coronavirus. De ce se întâmplă asta? Pentru că varianta Delta este de 5 ori mai contagioasă decât varianta inițială. Cum este cu școala? Ar trebui respectate FOARTE strict regulile, deoarece în lipsa utilizării corecte a măștilor și în lipsa testării adecvate se observă infectarea a 75% din cei susceptibili în următoarele 3 luni."
De ce tot mai mulți copii sunt infectați cu COVID-19?
Delta este mult mai contagioasă decât tulpina inițială de coronavirus și provoacă mai multe cazuri de COVID-19 la persoanele sensibile din toate grupele de vârstă. Nu există dovezi că varianta Delta se adresează copiilor mai mult decât alte grupe de vârstă, dar ratele de vaccinare sunt mai mari la persoanele în vârstă, deoarece adolescenții au avut acces la vaccinare mai târziu. Vaccinarea adulților pare să prevină îmbolnăvirea la copii: Cercetătorii de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) au descoperit că primirile la urgență și internările în spital pentru copii au fost mai mari în statele care au avut mai puține persoane vaccinate.
Au copiii mai multe șanse de a transmite varianta Delta?
Varianta Delta este mai transmisibilă și, prin urmare, va fi mai contagioasă la copii și adulți. Studiile indică faptul că adolescenții și copiii joacă un rol mai mic în răspândirea SARS-CoV-2 la nivel de populație și că prioritizarea vaccinării la grupele de vârstă mai înaintată oferă o protecție mai mare împotriva COVID-19.
Copiii pot avea simptome de COVID-19 pe o perioada lungă de timp?
Multe dintre studiile care au investigat probabilitatea simptomelor persistente la copii sunt dificil de interpretat. În unele cazuri, copiii care au fost infectați cu COVID-19 nu au prezentat stări de oboseală cronică, anxietate și alte afecțiuni.
Așadar, odată cu începerea școlii se recomandă respectarea măsurilor de prevenție și menținerea unei ventilații adecvate pentru a reduce transmiterea virusului.