Sari la conținut

De la ce vârstă pot traversa copiii singuri strada? Experiment concludent

Unul dintre primele lucruri învățate de copil, atunci când începe să meargă, este cum să treacă strada. Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că încă de la 2 ani copiii sunt lăsați singuri pe străzi, dar nici că explicațiile cu privire la siguranța pietonului nu pot apărea cât mai precoce, cu atât mai mult cu cât pietonii sunt sunt cei mai vulnerabili participanți la trafic și dintre aceștia cei mai expuși sunt copiii.

Și, totuși, când trebuie lăsat un copil să treacă singur strada? Când este îndeajuns de matur pentru a o face în condiții de siguranță? Ciudat sau nu, după împlinirea vârstei de 14 ani, spun experții!

Cercetători de la Universitatea din Iowa, Statele Unite ale Americii, au făcut un experiment, cu scopul de a afla este vârsta optimă la care ne putem lăsa copiii să traverseze strada, în condiții de siguranță. Studiul, citat de Bright Side, a scos la iveală că înainte de împlinirea vârstei de 14 ani nu ar trebui să îi lăsăm pe cei mici singuri, întrucât pentru ei trecere străzii presupune realizarea de calcule mult prea complicate raportat la vârsta lor.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance. ”Mulți oameni cred că încă de la vârste mici copiii se comportă ca adulții atunci când traversează strada. Studiul nostru arată că nu este valabil, mai ales atunci când vorbim despre drumuri unde traficul este foarte intens”, a declarat Jodie Plumert, coordonatoarea studiului.

Autorii studiului au invitat copii de 6, 8, 10, 12 și 14 ani, dar și un grup de adulți, pentru a trece strada într-o simulare de trafic 3D, în care mașinile treceau la diferență de 2, până la 5 secunde. Fiecare subiect trebuia să treacă strada de 20 de ori, iar rezultatele experimentului au fost mai mult decât interesante. Cel mai mare procent de copii care a întâmpinat greutăți la traversarea străzii s-a situat în jurul vârstei de 6 ani, aproximativ 8%. 5% dintre cei cu vârsta de 10 ani au rămas blocați atunci când au trebuit să traverseze strada singuri, la fel ca 2 procente dintre cei de 12 ani. Doar cei care au trecut de vârsta de 14 ani au fost capabili să traverseze singuri strada fără să aibă probleme, au spus autorii studiului.

Părinții trebuie să conștientize aceste probleme și să îi însoțească pe copii atunci când au de traversat bulevarde largi pentru a evita tragediile. Este important să știm că cei mici nu au abilitățile motrice necesare pentru a trece strada imediat după o mașină și de aceea copiii pot traversa strada doar însoțiți de un adult. Mai mult, nu au nici răbdare să aștepte și atunci apar situațiile riscante.

Ce pot face părinții? Să le explice întotdeauna cum se trece strada în condiții de siguranță, să amâne cât mai mult momentul în care îi va lăsa să o facă singuri și să îi înscrie la cursuri de educație rutieră.

► Citește și Siguranța rutieră a copiilor noștri. Lucruri ce pot face diferența între viață și moarte

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!