Sari la conținut

De la ce vârstă să îl înveţi pe copil alfabetul şi cum?

La noi copilul intra pentru prima oară în contact cu alfabetul în clasa O, adică atunci când are 6 ani. Este şi momentul în care învaţă să scrie, aşa că merg împreună cele două. Asta nu înseamnă însă că îi va fi simplu. Chiar dacă recunoaşte o literă îi va fi greu să facă toate asocierile şi nu va ştii să îţi spună cu ce literă începe un cuvânt, chiar dacă este ceva simplu precum măr.

Asta nu înseamnă însă că ar trebui să îi învăţăm pe copii alfabetul chiar şi mai târziu de atât. De fapt ei sunt capabili să îl înveţe încă foarte devreme, de la 2,3 ani. Dar am putea să îl învăţăm pe un copil atât de mic literele arătându-i cartonaşe cu ele. Paşii de învăţare sunt alţii.

Citeşte-i copilului chiar şi când este bebeluş.

Ca să dezvolţi limbajul şi capacitatea intelectuală a copilului este bine să îi citeşti încă de când este bebeluş. În timp, vei observa că va începe să iubească anumite cărţi şi chiar va încerca să îşi citească singur. Pe la 2, 3 ani va începe să observe că poveştile sunt formate din propoziţii, care la rândul lor sunt formate din cuvinte, care sunt formate din litere. 

Semnează cu numele copilului

De câte ori copilul desenează ceva semnează-i desenul cu numele lui. Şi spune-i pe litere ce este fiecare semn în parte. Încet, încet, va începe să înţeleagă cum funcţionează. 

Repetă-i numele în mai multe locuri din casa – pot să fie litere făcute din spumă în camera lui sau litere cu magneţi pe frigider.

Jocuri

Probabil că vi se întâmplă şi vouă să aveţi momente statice, de aşteptare, pe care trebuie să le umpleţi cu ceva ca să treacă timpul mai repede. Atunci puteţi face jocuri cu cuvinte care încep cu o anumită litera „Haide să vedem ce cuvinte ştim care încep cu p, că numele tău, Paula”. La început copilul nu va putea participa prea mult, dar asta nu contează, le spui tu.

Desen

Vei găsi cu uşurinţă caiete de desenat care au la baza litere. Copiii vor putea să deseneze atât literele cât şi cuvinte care încep cu litera respectivă.

Video

Copiii şi aşa iubesc să se uite la youtube. Dacă îşi petrece timpul astfel poţi ptofita punând şi câteva filmuleţe educative cu literele alfabetului.

Dacă simţi că ai un copil atras de astfel de informaţii poţi să continui, să îl înveţi cât mai multe litere şi cuvinte. Dacă însă nu da niciun semn că ar vrea să participe îl poţi lăsa în pace, să înveţe atunci când le vine rândul, conform sistemului şcolar.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!