Sari la conținut

De la scutece la olita in 10 pasi

Trecerea de la scutece la olita nu este nici rapida, nici lina. Am creionat o suma de reguli simple si usor de respectat care te vor ajuta sa treci de la scutece la olita.

1. Respecta ritmul copilului tau. Nu poti invata un copil sa foloseasca olita atat vreme cat nu au fost realizate conexiunile nervoase care fac posibil controlul sficterelor. Pana in acel moment copilul nu are nici un control asupra sficterelor vezicii si cel anal. Aceasta conexiune se realizeaza intre a 20-a si a 28 luna de viata. Acesta este intervalul optim pentru a incepe tranzitia de la scutece la olita.

2. Cel mai bine in perioada calda a anului. In perioada calda il poti lasa fara scutece pentru a experimenta senzatia de a face pe el. Este o etapa obligatorie in evolutia de la scutec la olita. Senzatia neplacuta este cea care il va mobiliza pentru a folosi olita.

3. Pe olita, dupa masa. Dupa masa este momentul cel mai bun pentru a experimenta olita. Ii poti spune sa ceara olita cand simte ca are nevoie, dar nu te baza foarte mult pe asta si, mai ales, nu-l certa, daca nu-i iese. Oricum nu-l certa niciodata, nici macar atunci cand rateaza si face pe el. Nu-l certa si nu face nici un fel de comentariu.

4. Nu-l compara cu alti copiii. Nu-i spune niciodata ca alti copii folosesc olita si nu face din acest subiect unul public. Nu face din folosirea olitei o competitie.

5. Nu-l lasa mai mult de 10 minute pe olita. Este intervalul optim. Nu-l certa daca nu reuseste, dar lauda-l cu multa bucurie daca s-a descurcat.

6. In perioada de antrenament foloseste hainute care se pot desface usor si repede. Este foarte important. De regula daca te va anunta ca are nevoie la olita, o sa o faca cu cateva zeci de secunde inainte sa se scape pe el.

7. Lauda-l. Copiii la aceasta varsta functioneaza foarte bine pe sistemul lauda/ ignorare. Deci, lauda-l cu drag cand reuseste si ignora fara nici o urma de enervare esecurile.

►Citește și Cantecele si filme ca sa-l inveti cu olita.


8. Noaptea. Problema in cursul noptii se rezolva dupa trei ani. Uneori se trezeste sa-ti spuna ca vrea sa faca pipi dar sunt situatii rare. Folositi olita inainte de culcare. In perioada in care se face trecerea de la scutece la olita nu este recomandat sa folosesti scutece pe copil pentru noapte, dar poti folosi un scutec de pat.

9. Regula celor trei ore. In cursul trecerii de la scutece la olita cel mai bun ritm este alea de a-l aseza pe copil la fiecare trei ore pe olita, in cursul zilei.

10. Tine minte ca etapa nu se finalizeaza in cateva zile. Chiar si reusite cateva zile consecutiv nu inseamna ca problema este rezolvata. De regula lectia dureaza doua-trei luni, interval in cursul caruia regulile trebuie respectate in fiecare zi.

Sursa: www.enfant.com

Citeste si:

Copilul ingrijit, olita si toaleta
Cand este gata pentru olita?
Semne ca bebelusul nu este inca pregatit pentru olita

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!