Sari la conținut

Deghizatul il invata pe copil sa se cunoasca

A se deghiza nu este un simplu joc, este deasemenea o mare experienta personala pentru copil, care invata mai multe despre el.

O rochie frumoasa de printesa din satin (si roz, bineinteles!) sau o capa lunga ca a lui Zorro?

Adultii rememoreaza cu nostalgie costumele pe care le purtau cand erau si ei copii si idealizeaza bucuria pe care o simteau atunci cand se deghizau. Aveau pe atunci intre 5 si 10 ani…

Dar pentru micuti, deghizatul este o notiune complexa. Ei au nevoie pentru a se familiariza cu aceasta idee de o invatare cu blandete.

A se deghiza este o activitate de dezvoltare ce ajuta copilul sa creasca, la fel ca si multe alte jocuri. Imediat ce este imbracat in eroul sau, micutul invata mai usor sa-l imite, ii dezvolta astfel imaginatia.

A-l pune sa se deghizeze este in acelasi timp ocazia sa progreseze. Imbracand un costum sau aplicand un machiaj, copilul se vede schimband aparenta si isi da seama ca ramane aceeasi persoana. In aceeasi masura, daca si tatal se transforma alaturi de el in Superman, micutul va intelege ca nu este vorba chiar de Superman, ci de tatal sau. Astfel, deghizatul participa considerabil la invatarea identitatii, a lui insusi si a celorlalti.

 Daca va deghizati si dumneavoastra

Scopul jocului este de a-l face pe copil sa inteleaga ca persoana care se deghizeaza este aceeasi cu cea “originala”. De aceea, nu trebuie niciodata sa luati copilul prin surpindere, ajungand deja deghizat in locul unde se afla. Nu numai ca micutul nu va intelege, dar in plus va fi si speriat.

 Daca deghizati copilul

Copilul dumneavoastra nu-si recunoaste imaginea in oglinda decat dupa varsta de 24 de luni. Abia din acel moment va incepe cu adevarat sa se amuze vazandu-se deghizat.



 Fara masti!

Ca o regula generala, toti copii nu apreciaza mastile. Transpira sub ele si le este greu sa respire cand le au pe fata. Rezultatul: masca devine adesea cascheta…

Inainte de trei ani nu are rost sa insistati.

 Ce nu trebuie sa faceti:

-         Nu imbracati copilul cu un costum integral gata pregatit sau nu-i mazgaliti fata cu machiaj. Nu va suporta toate catrafusele si va dori sa scape de ele intr-o secunda.     

-         Trebuie sa fiti ascultator la dorintele copilului si nu-i impuneti personajul in care se va deghiza: acestea sunt regulilie de aur ce trebuie respectate.

 

Daca vreti sa-l bucurati, trebuie sa-l invatati, pas cu pas, sa se transforme. Si asta, intotdeauna in fata oglinzii (trebuie sa vada schimbarea aparentei). Un mic punct cu ruj de buze pe nas sau o palarie pe cap si pentru el deja schimbarea este mare…

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!