Sari la conținut

Dovada ca este timpul sa-i trimiti la culcare, in ciuda protestelor

 Sunt unii copiii care spun ca le este somn si se lasa moi, oiunde ar fi, si adorm asa, cu capul pe canapea si picioarele jos, pe olita, ba chiar si cu capul pe masa in timp ce mananca. Si sunt alti copiii care pretind ca nu le este niciun pic somn. Si se incapataneaza in aceasta idee oricat de greu le vine.

Desigur, ca un parinte care vrei sa dai impresia ca si copilul are un drept de veto il mai lasi un pic. Mai ales daca a doua zi de dimineata nu este nimic presant care sa ceara trezirea la o ora fixa. Il mai lasi, il mai lasi pana se intampla unul din urmatoare lucruri, sau chiar toate la un loc, si atunci democratia si dreptul de a vota s-a incheiat: este timpul de culcare pentru copii!

 

- se plang ca nu au reusit sa faca ceva de care nu le-ar putea pasa mai putin: trebuie sa mai stau, nu i-am facut baie iepurasului meu de plus!. Daca le permiti asta atunci va veni urmatorul pe lista: vreau sa desenez, astazi nu am facut cercuri!

 

- ii apuca crizele. Cum se apropie ora de culcare cum gasesc un motiv ca sa izbucneasca si fac o criza de mai mare dragul. Linisteste-i cum poti, dar, mai ales, baga-i in pat!

 

- se misca cu viteza melcului. Daca sunt mai mari si trebuie sa se schimbe singuri, sa se spele pe dinti faptul ca asta le va lua foarte mult timp este o dovada ca le este extrem de somn. Mai tineti minte cat de mult timp va ia voua sa va spalati pe fata dimineata?

 

- au reactii neasteptate: acum plang, acum rad, acum plang iarasi. Aceasta instabilitate este semnul ca sistemul lor emotional nu mai face fata si este momentul pentru o pauza. 

 

- au argumente lipsite de sens. Desigur, nu este nici prima nici ultima oara cand se comporta irational, insa daca iti spune ca nu isi mananca fructele favorite, capsunile, pentru ca sunt rosii atunci e clar momentul de stat in pat.

 

- ai devenit iritatorul numarul unu. Se uita la tine ca si cum ai exista special numai ca sa il calci pe el, pe copil, pe nervi. Nu te suporta cand ii spui sa stea la masa, cand ii spui sa inchida televizorul, cand ii spui sa se schimbe si tot asa cand ii spui cele 100 de alte lucruri pe care le mai are de facut.

 

- s-a lovit de doua, trei ori numai in ultimele cateva minute. Ba chiar s-a lovit si cand avea de facut ceva banal, cum ar fi sa mearga drept, fara sa fie nimic prea aproape. 

 

Cred ca toate acestea sunt semnalul ca trebuie sa iei problema in propriile maini si sa tai din protestele copiilor care nu vor sa doarma acum. 'Nu dorm. orice ar fi'', iti spun cu glasurile lor mititele, dar poti lasa independenta pe mai tarziu si acum sa ii duci la pat fara sa le dai sansa de a fi si mai morocanosi, si mai loviti.

 

Articole relationate
Bebelușul nu doarme. Ce este de făcut?

Bebelușul nu doarme. Ce este de făcut?

Lipsa somnului bebelușului este o problemă cu care se confruntă mulți dintre părinți. Când bebelușul nu doarme, nici părinții nu dorm, iar privarea de somn și...

Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!