Sari la conținut

E oficial: Este epidemie de gripă în România! Sorina Pintea: "Inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20%"

De astăzi, 30 ianuarie 2019, în România este oficial epidemie de gripă, ca urmare a faptului că s-au înregistrat 3 săptămâni epidemice consecutiv și 54 de decese din cauza bolii. Anunțul a fost făcut miercuri dimineață de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă.

În ceea ce privește închiderea școlilor, ministrul a declarat că "inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20%". Mai mult, Sorina Pintea a subliniat că măsurile recomandate public de Ministerul Sănătății încă din data de 17 ianuarie se mențin, diferența, după declararea epidemiei, fiind aceea că ele vor trebui respectate de populație. Ministerul Sănătății menține măsurile transmise înca din data de 17 ianuarie în vederea limitării cazurilor și își propune să limiteze numărul de decese și circulația virusului, a declarat ministrul Sorina Pintea.

"Nu putem afirma în acest moment că avem un număr mai mare de decese decât anul trecut, dar avem un număr mare de decese înregistrate mai devreme", a afirmat ministrul Sorina Pintea.

"Nu cerem populației decât să respecte măsurile recomandate de specialiști", spune Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a subliniat că Bulgaria și Ungaria au declarat epidemie de gripă, iar Franța, Spania, Germania și țările nordice au, la rândul lor, probleme. "Nu trebuie să creăm isterie, este un virus sezonier, favorizat de perioada rece."

În România s-a înregistrat o circulație mai intensă a virusului în sudul și sud-estul țării, în timp ce în restul zonelor se înregistrează focare, potrivit ministrului Sănătății.

Ministrul Sorina Pintea a anunțat, de asemenea, că spitalele și județele care nu vor raporta corect numărul cazurilor de gripă și al deceselor vor fi sancționate: "Este vorba despre sancțiuni pecuniare, prevăzute pentru astfel de situații", a subliniat ministrul Sănătății.
 
Vă rugăm că, pentru prevenirea răspândirii microbilor, trebuie să:

  • În caz de strănut/tuse – Strănutați numai în șervețel, iar dacă nu aveți așa ceva la îndemână, strănutați în partea superioară a brațului, deasupra cotului, pentru a nu răpândii microbii (palma intră în contact cu mult mai multe suprafețe, în comparație cu brațul).
  • Spălați-vă frecvent pe mâini, astfel: Specialiştii ne învaţă: Cum trebuie să se spele copilul pe mâini, pentru a ţine bolile departe
  • Stați acasă dacă sunteți bolnavi.
  • Evitai aglomerațiile și contactul cu oamenii bolnavi.
  • Evită atingerea ochilor, a nasului și, mai ales, a gurii.
  • Continuați vaccinarea antigripală.

► Citește și Care este diferenta dintre raceala si gripa la copii?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!