Sari la conținut

Este sau nu streptococ?

Faringita  bacteriana (infectie streptococica) este o infectie comuna in cazul copiilor care insa nu este foarte des intalnita in cazul adultilor. Medicii pot face un test rapid pentru a determina daca o infectie in gat este faringita  bacteriana si sa decida daca sunt necesare antibiotice. Tratamentul adecvat il va ajuta pe copil sa se simta mai bine mai repede si va impiedica transmiterea bolii altor copii.

Multe lucruri pot provoca durerile in gat, alaturi de usturime si mancarimi. Virusii, bacteriile, alergenii sau substantele iritante din mediu (cum ar fi fumul de tigara) si ciupercile sunt toate posibile cauze. De multe ori un gat inflamat si dureros trece fara nici un fel de interventie, insa unele infectii streptococice pot avea nevoie de tratament cu antibiotic.

Cum faci o infectie streptococica

Faringita bacteriana este o infectie in gat si amigdale cauzata de un grup de bacterii streptococice A. Grupul A de bacterii streptococice poate de asemenea exista in gatul sau nasul unei persoane fara sa cauzeze vreo boala. Bacteriile sunt raspandite prin picaturi din saliva unei persoane bolnave, prin tuse, stranut sau contact direct. De exemplu, daca copilul isi atinge gura sau nasul dupa ce a atins ceva ce este contaminat , se poate imbolnavi. Daca bea din acelasi pahar sau mananca din aceeasi farfurie cu persoana bolnava, se poate imbolnavi. Este posibil de asemenea sa faca o infectie streptococica daca are contact direct cu ranile une persoane care are o infectie dermatologica cu streptococi de grup A.

 

Simptomele unei infectii streptococice

Cele mai uzuale simptome ale unei infectii streptococice includ:

  • Gat dureros, de obicei cu debut rapid si cu durere severa la inghitire
  • Febra (38,5 sau mai mare)
  • Amgidale rosii si inflamate, uneori cu pete albe sau fire de puroi
  • Mici pete rosii in zona din spatele gatului (in cavitatea bucala)
  • Durere de cap, greata sau voma
  • Noduli inflamati in gat
  • Dureri in corp sau eruptie

Tratamentul unei infectii cu streptococ

Un simplu test poate oferi un rezultat rapid

Medicii pot lua o mostra din gat pentru a vedea daca infectia din gat este cauzata sau nu de un streptococ. Testul de depistare rapida a antigenului Streptococului betahemolitic grup A este necesar pentru a determina cu certitudine acest lucru. Doar examinarea gatului inflamat nu este suficienta pentru punerea unui diagnostic exact. Daca testul iese pozitiv, medicul iti poate prescrie antibiotice. Daca testul este negativ, dar medicul suspecteaza cu tarie ca ai aceasta infectie, poate face un exudat faringian pentru a testa existenta bacteriilor.

Antibioticele te fac bine repede

Rezultatele testului rapid pot ajuta medicul sa se decida daca ii va da sau nu antibiotice copilului, ceea ce:

  • Il va ajuta sa scape mai repede de boala
  • Va reduce simptomele
  • Va ajuta la prevenirea raspandirii infectiei catre prieteni si membrii familiei
  • Va preveni complicatiile ulterioare, cum ar fi infectiile amigdalelor si ale sinusurilor precum si febra acuta reumatoida (o boala inflamatorie care poate afecta inima, articulatiile, pielea si creierul).

El va incepe sa se simta mai bine la o zi sau doua de la administrarea antibioticului. Ca regula generala, copilul ar trebui sa stea acasa cel putin 24 de ore de la inceperea administrarii antibioticului.

Asigura-te ca ii dai copilului intreaga doza de antibiotic prescrisa, chiar daca incepe sa se simta mai bine. Daca opresti o cura de antibiotic, risti sa faci o infectie care va deveni rezistenta la tratamentul cu antibiotc.

Preventie in plus: spalarea mainilor

Cea mai buna cale de a sta departe de o faringita  bacteriana este sa il pui pe copil sa se spele des pe maini si sa evite sa imparta cu altcineva farfuriile, canile sau tacamurile. Cei care sunt bolnavi trebuie sa se spele des pe maini si sa isi acopere gura cand stranuta sau tusesc. Nu exista nici un vaccin care sa te apere impotriva faringitei  bacteriene. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!