Sari la conținut

Fraza care linişteşte pe loc tantrumurile copilului. Ce trebuie să spui

Oh, copiii noştri…! Acum se joacă şi râd de mama-focului, acum îi apucă plânsul de parcă cel mai mare necaz ar fi căzut pe capul lor şi sunt singuri pe lume!

Ce facem, în astfel de momente? Multe s-au mai scris despre tantrumuri şi multe se vor mai scrie, dar prietenii noştri Bright Side se pare că au găsit fraza minune care îi calmează pe micuţii plângăcioşi.

►Citeşte şi Cum poți trece peste un tantrum în public? Drew Barrymore are soluția!

Este important să ştim că orice problemă, indiferent de cât de mică, poate căpăta proporţii colosale în ochii şi în mintea copilului: că maimuţoiul lui preferat şi-a rupta piciorul sau că mami nu îl mai lasă se mănânce dulciuri – este la fel de grav! Pământul parcă i se prăbuşeşte!

Atunci intri în scenă tu, mama, care, deşi secată de puteri şi de răbdare, trebuie să îl întrebi calm şi cu atitudine benevolă: avem de-a face cu o problemă mare, mică sau medie?

Pare incredibil cel mic ar putea reacţiona atât de rapid la aceste vorbe, dar nu te grăbi să judeci!

►Citeşte şi Care este singura greșeală pe care o fac părinții atunci când copilul are un tantrum

Să spunem, spre exemplu, că cel mic este supărat pentru că un alt copil nu vrea să îi dea şi lui jucăria. Întreabă copilul imediat, înainte să ţipe incontrolabil: cât de mare este problema acesta, mare, mică sau medie? Şi imediat după răspuns,sugerează-i o rezolvare: oare nu vrei o altă jucărie? Sau să te joci alături de celălalt copil? Se găsesc soluţii…

Ce spun experţii, de ce funcţionează:

  • Copilul vede că îi accepţi şi îi respecţi sentimentele
  • Întrebarea îl opreşte din a-şi exprima tantrumul, făcându-l să se concentreze asupra evaluării situaţiei
  • Întrebându-l, oferindu-i soluţii, copilul este încurajat să rezolve singur problema, făcându-l să se simtă independent.

Aşa că întrebându-l, vorbind cu el calm, vei economisi o grămadă de timp şi de nervi, ajutând copilul să îşi clădească încrederea în sine.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!