Sari la conținut

Gem si magiun de prune

Acum sunt prune din belsug, toate mari si dulci, de te imbie sa le pui in borcane si sa umpli cu ele clatite un an de zile de acum inainte. Ca sa nu zic ca exista si prajituri minunate care se pot face folosind gen de prune!

Gemul si magiunul de prune nu sunt unul si acelasi lucru. Ca principale deosebiri: gemul contine zahar si se fierbe putin. Magiunul nu contine zahar si se fierbe multa vreme. Acesta este si motivul pentru care multa lume face gem de prune si, daca vrea magiun, asteapta de la rudele de la tara sau cumpara deja facut, mult laudatul magiun de Topoloveni.

 

Ingrediente necesare

Se incepe cu procurarea fructelor. Ar trebui sa ai minim 2 kg de fructe, fara samburi. Alege fructe cat mai coapte si dulci. Fructele trebuiesc spalate si rupte in doua pentru a indeparta samburele. Arunca fructele stricate. Dupa preferinta, poti lasa fructele bucati intregi sau le poti marunti folosind un robot de bucatarie.

Zaharul. Daca faci gem de prune, atunci se recomanda sa pui zahar. Cantitatea de zahar difera in functie de cat de dulci sunt prunele. Daca nu sunt foarte dulci, atunci poti ajunge la 700 grame zahar la un kilogram de prune. Daca faci magiun, atunci poti sa nu folosesti zahar deloc.

Apa. Daca faci gem atunci se pun cateva cani de apa, suficient cat sa acopere fructele atunci cand le pui la fiert. Cu cat oala este mai larga, cu atat apa se evapora mai repede. Daca faci magiun atunci nu se foloseste deloc apa, fructele vor fierbe in sucul pe care il lasa ele.

 

Cum se prepara

Prepararea gemului de prune dureaza in jur de 40 de minute - o ora. Acesta este timpul de fierbere. Se pun fuctele cu apa si zaharul pe foc si se asteapta ca totul sa inceapa sa fiarba. Va aparea o spuma care poate sa fie indepartata. Nu uitati sa amestecati in el, ca sa nu se prinda de oala pentru ca atunci i se va strica gustul. Printr-o astfel de preparare fructele vor ramane in mare parte intregi. Daca acest lucru nu va place le puteti marunti inainte de fierbere. Cand are consistenta si culoarea dorite se indeparteaza de pe foc si urmeaza sa fie pus in borcane.

Magiunul necesita mult mai mult timp, intre 6 si 8 ore. Cel mai mare risc aici este sa se prinda de oala, asa ca trebuie amestecat in el constant. Putina lume are rabdare acum pentru asa ceva. Dar puteti sa il preparati la cuptor si atunci riscul de a se afuma scade simtitor. Mai este inca necesar sa amestecati in el, insa numai spre finalul procesului. Cand scade spre jumatate cantitatea din oala atunci este gata. Desigur, va puteti lua si dupa gust si consistenta - magiunul trebuie sa fie aromat si sa fie tare (se spune ca ar trebui sa stea lingura in picioare in el, ca in mamaliga).

 

Cum se pastreaza

Ai nevoie de borcane cu capac, sterile, daca vrei sa nu se strice si sa il mai poti folosi si la iarna.

Pentru a steriliza borcanele si capacele le speli si le introduci in cuptorul rece si dai temperatura la 150-180 de grade. Vor sta acolo, pe o tava din tabla, cam 15 minute. Pui gemul / magiunul cald in ele, cat sunt si borcanele calde. Este bine ca borcanele sa fie pe metal, ca sa nu se sparga. Se inchid imediat cu capacul si se lasa sa se raceasca incet, mai multe ore, acoperite cu o patura. 

Ca si conservant, se poate folosi aspirina pisata sau un pic de otet, dar daca borcanele sunt bine sterilizate nu este nevoie de asta. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!