Sari la conținut

"Ghidul fetelor" - Cartea care le arată adolescentelor că e normal să se simtă anormale sau Cea mai bună carte pentru adolescente

Vezi gGalerie foto

Una dintre întrebările care mi-au rămas întipărite în memorie am auzit-o într-un film oarecare, dar m-a bântuit mult timp: dacă diavolul ți-ar da posibilitatea să îți retrăiești din nou toată viața, fiecare zi, exact așa cum a fost ea, ai accepta? Deși încă nu am un răspuns s-au mai degrabă balanța ar înclina spre nu, cu siguranță dacă aș fi obligată să îmi iau viața de la capăt aș implora să dau skip perioadei adolescentine. Teoretic, poate fi una dintre cele mai frumoase.

Practic.... Doamne, cât de greu mi-a fost să mă accept!

Țin minte cât de mult uram glumele celor din jur cu privire la țâțelele mele, cât îmi zgâriau creierul glumițele precum: vai, de acum ești domnișoară! Am avut o relație apropiată cu mama, vorbeam cu ea oricând, despre orice, dar acest lucru nu cred să mă fi ajutat foarte mult în acceptarea noului eu.

Ce cred că m-ar fi ajutat, în schimb? Cartea Ghidul Fetelor – 50 de lecții despre cum să îți iubești corpul aflat în plină transformare. Și nu, nu exagerez deloc și nu vreau să vând sfaturi inutile adolescentelor, mai ales că îmi amintesc cât de greu mi-a fost mie, atunci și acolo și cât de bine mi-ar fi prins o astfel de mână de ajutor!

Cartea este scrisă de Marawa Ibrahim și a apărut la Editura Casa. De ce spun că le poate scoate pe adolesecente din prăpastia neacceptării sinelui? Pentru că nu este sobră, nu se rezumă la explicații pur biologice și nu este doar ușor de citit, ci și foarte plăcut!

Din păcate, eu nu am avut șansa să o citesc acum 15 ani, dar astăzi, când în sfârșit a ajuns în mâinile mele, m-am regăsit zâmbind în pielea autoarei, care s-a inspirat din propria ei adolescenţă atunci când a scris cartea.

Ce poți afla concret, din carte? Nu doar că e normal să te simți anormală, ci ți se răspunde clar, frumos și în imagini colorate despre tot cea ce ţine de ten (coşuri, puncte negre), pilozitate, forma sânilor, kilograme în plus, vergeturi, transpiraţie, menstruaţie, aborbante, dar şi diverse aspecte legate de sănătate: infecţii urinare, infecţii vaginale, dureri diverse. Aviz celor mai pudice: ți se ilustrează diverse înfățișări pe care le poate lua vaginul, în urma transformării, ce se întâmplă cu el în momentul dezvirginării (cu toate că încurajarea este ca acest moment să vină cât mai târziu, când corpul şi psihicul sunt pregătite), dar și care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip de epilare.

Ce mi s-a părut cel mai atractiv? Vizualul! Cartea arată de-a dreptul  fermecător, datorită modului în care cuvintele sunt completate de ilustrații prezentate într-o notă umoristică și foarte bine inspirate din realitate.

Cât despre emoții… Marawa povestește cum e să ai senzaţia că te afli mereu în centrul atenţiei, cum e când te simţi împiedicată şi cu limba legată, cum e cu inimile frânte, cu furtunile hormonale, cu relaţiile dintre fete, cu relaţii cu părinţii, cu diferenţa între imaginea supusă Photoshopului şi imaginea reală a femeilor.

Ce mi se pare cel mai important acum, când privesc cartea în calitate de părinte? Că fetele sunt încurajate să se iubească aşa cum sunt, că imperfecțiunile sunt normale, că trebuie să se îngrijească de fizicul şi mai ales de psihicul lor, că e important să mănânce sănătos, să facă mişcare, să spună “nu” drogurilor şi fumatului, să-şi pună creierul la treabă, să-şi urmeze visurile şi să nu se dea bătute niciodată.

Acum nu mai am 10-15 ani și încep să spun că simt un ușor de regret. Poate în zilele noastre mi-ar fi fost mult mai ușor.... Dar un lucru mă bucură: știu foarte bine cum să îmi ajut fata, atunci când va ajunge în vicleana perioadă a adolescenței.

Nu îmi doresc să vă fi convins să cumpărați și voi cartea, doar să vă fi strânit dorința să o răsfoiți în prima librărie - sunt sigură că apoi vi se va lipi de degete!
 

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!