Sari la conținut

Insolatia la copii: simptome, cauze și tratament

Trebuie sa stii ca insolatia este o problema medicala grava. Iar in cazul bebelusilor evolueaza rapid si poate fi fatala.

Simptomele insolatiei

In cazul expunerii indelungate la soare si caldura, corpul isi poate pierde abilitatea de a-si regla temperatura si declanseaza anumite procese fiziologice care duc la ameteli, dureri de cap, frisoane, temperatura crescuta, slabiciune lesin, edem cerebral, halucinatii, delir.

In functie de cat de severa este insolatia, putem avea una-doua sau mai multe simptome.

Insolatia usoara este de obicei asociata cu durerile de cap si greata dupa expunerea indelungata la soare.

Insolatia medie adauga la simptome slabiciunea, lesinul, temperatura crescuta si frisoanele.

Insolatia grava are pe langa simptomele celor de mai sus si delirul, temperatura extrem de ridicata, inconstienta, inabilitatea de control a miscarilor.

Daca insolatia usoara poate fi tratata acasa, celelalte doua tipuri de insolatie necesita interventie medicala de urgenta. Suna la 112 daca vezi la un copil sau cineva apropiat are simptomele de mai sus.

Cauzele insolatiei

Corpul isi regleaza temperatura de baza in urma unor calcule facute intre caldura primita si caldura cedata. Responsabil pentru acest lucru este „termostatul” organismului, hipotalamusul. El primeste informatii despre caldura corpului de la diferiti senzori plasati in organism. In momentul in care stam excesiv de mult in caldura (atentie, nu neaparat in soare), acesti senzori incep sa transmita acest lucru catre hipotalamus care, pentru a compensa aportul de caldura, incearca sa raceasca organismul prin transpiratie. Ca urmare, comanda glandelor sudoripare sa produca mai multa transpiratie si asa se poate produce o pierdere importanta de lichide si saruri. Odata dezechilibrat din punct de vedere hidric  organismul si ca urmare a inflamatiei cerebrale, apar simptomele de insolatie.

Cei mai expusi la insolatie sunt bebelusii, batranii si oamenii cu probleme cronice de sanatate. Bebelusii nu pot transpira atat ca un adult, iar simptomele insolatiei se instaleaza rapid la acestia.

►Citeste si Hidratarea bebeluşilor pe timpul verii. Recomandările specialistului

In plus, nu trebuie sa uitam ca odata declansate aceste mecanisme fiziologice, ele nu se opresc odata cu intreruperea expunerii la soare ci continua ore bune dupa aceea. Copilul trebuie supravegheat in permanenta si la primele simptome mai serioase trebuie dus la spital.

Ce facem in caz de insolatie

In primul si in primul rand copilul trebuie dus la umbra, asezat pe spate si pulverizat cu apa. Trebuie sa inceapa sa se rehidrateze si sa bea apa, cel putin un litru in primele doua ore. Sunt necesare si utile si solutiile electrolitice care ajuta la refacerea sarurilor din organism. Daca nu ai la indemana aceste solutii, amesteca o lingurita rasa de sare in doi litri de apa. In cazul in care copilul refuza sau este incapabil sa bea apa trebuie dus de urgenta la spital.

Daca simptomele sunt mai grave, pune pungi de gheata sub axile si pe gat pentru scaderea temperaturii si pe frunte pentru linistirea durerilor de cap. Suna imediat la 112 deoarece te confrunti cu o situatie de urgenta. Cu cat copilul este mai mic, cu atat ai mai putin timp la dispozitie sa ajungi la asistenta medicala de specialitate.

Preventie insolatie

Cea mai buna cale de a scapa de insolatie este sa o previi. Nu sta afara cu copilul in orele in care este foarte cald si nu il lasa NICIODATA in masina vara, oricat de putin ai sta la benzinarie sau in magazin. Cazurile de deces ale bebelusilor lasati in masina sunt mult mai numeroase decat poti crede. Intr-o masina lasata in soare temperatura creste brusc  si corpul bebelusului este incapabil sa gestioneze schimbarea de temperatura. Cele mai multe decese au loc la copiii sub 2 ani „uitati” in masina.

►Citeste si Cum protejezi copilul pe caniculă

Nu uita, insolatia este o problema extrem de grava si trebuie tratata ca atare. 

 

Sursa: health.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!