Sari la conținut

Învaţă-ţi copilul să se apere. Cum trebuie să reacţioneze un copil, când este lovit de un coleg?

Începe şcoala şi, inevitabil, ea vine la pachet şi cu foarte multe neplăceri: teme prea multe, învăţătoare care nu se comportă întocmai aşa cum îţi doreşti, colegi care îi pot face viaţa amară copilului tău şi lista, din păcate, poate continua.

►Citeşte şi Pregătirea pentru colectivitate. Schema de vaccinare 2017 şi analize necesare pentru obţinerea avizului epidemiologic

Din nefericire, chiar dacă nu vei fi de acord cu multe dintre lucrurile acestea, nu ai foarte multe soluţii. Poţi schimba şcoala – deşi s-ar putea dovedi destul de traumatizant pentru copil şi, în plus, nu îţi garantează nimeni că în altă parte va fi mai bine – poţi să îl încurajezi să submineze sistemul – deşi nu vei reuşi decât să îi faci mizerabilă viaţa de şcolar – sau îl poţi învăţa să se descurce în tot acest sistem – pentru că, în general, copiii nu au nevoie de mesaje contradictorii de acasă şi de la şcoală.

Ceea ce înseamnă că, în ochii copilului tău, trebuie să susţii şcoala, cu tot pachetul deloc pe placul tău. Încurajează-ţi copilul să îşi facă temele, spunându-i că şcoala este un întreg pachet şi trebuie să respectăm toate regulile, ca atunci când intrăm într-o horă, spune-i să îşi respecte învăţătoarea (timp în care tu încerci să ai o discuţie cu ea), şi învaţă-l cum trebuie să se comporte corect, atunci când este agresat de un coleg.

►Citeşte şi Prima zi de grădiniţă. Cum să calmezi temerile copilului, dar şi pe ale tale

Şi pentru că această din urmă problemă pare cel mai greu de rezolvat, ne vom opri puţin aici!

În primul rând, trebuie să ştii că bătăile între copii sunt întotdeauna serioase, de aceea trebuie să îl înveţi pe micuţul tău să se apere. Nu sugerez că ar trebui să îi spui copilului tău să lovească în nas pe oricine îi face zile fripte, dar bătaia este parte a naturii umane şi se întâmplă în mai toate şcolile, aşa că trebuie să fii pregătită.

Ştii de ce sunt copiii loviţi de către alţi copii? Pentru că sunt diferiţi. Cercetările au arătat că 75 % dintre copii au fost cel puţin o dată luaţi peste picior sau loviţi din cauza aspectului lor. Iar unul din 5 a chiulit sau s-a prefăcut bolnav pentru a evita să fie batjocorit pe seama felului în care arată. Înfricoşător, nu?

Cele două metode tradiţionale de a te ocupa de problema bătăilor între copii sunt la extreme opuse:

  • O şcoală de gândire spune că ar trebui să îi spui copilului că, atunci când este lovit, trebuie să lovească şi el. Cu toate acestea, deşi există şi cazuri în care metoda ar putea funcţiona, metoda duce mai des la agravarea situaţiei, decât la rezolvarea ei. Nu mai spunem că răutatea nu poate fi niciodată eradicată prin răutate, dar poate apărea şi situaţia în care cel care loveşte înapoi nu este conştient de puterea lui şi îi poate provoca răni grave primului. Deci, mai bine nu!
  • Celălalt sfat popular sugerează să ignori totul şi bătaia se va opri. Acesta este un sfat pe care părinţii îl dau doar pentru că ei îşi doresc să fie adevărat. Dar nu este. Copilul va fi rănit şi psihic, nu numai fizic, şi va rămâne cu urmări destul de grave, stima de sine îi va scădea şi, cel mai probabil, va avea nevoie de ajutorul unui psiholog.

Aşadar, care este răspunsul? De cele mai multe ori, soluţia este reprezentată de o confruntare directă, dar nu violentă. Altfel spus, ceea ce poate face copilul tău mai bune este să pară încrezător, să se uite în ochii inamicului, să îi spună pe nume – pentru a-i oferi acestuia senzaţia că sunt pe picior de egalitate, să folosească un ton neutru şi chiar să încerce să îi distragă atenţia, schimbând subiectul.

Poate că această metodă nu merge de fiecare dată, dar dacă cel mic are o încredere de sine naturală şi este învăţat de acasă să aibă încredere în el, dacă este încurajat şi lăudat pentru ceea ce face, dacă simte că este iubit şi sprijinit indiferent de eşecurile sale – are şanse destul de mare să îşi ţină adversarul deoparte.

Mai mult decât atât, dacă şi tu, ca părinte, ai grijă ca micuţul să fie mereu îngrijit, îi ţii sub control greutatea (pentru că  o greutate prea mare nu face rău doar corpului, ci şi psihicului, încrederii de sine) şi îi demonstrezi că ai încredere îl el, dar îl şi înveţi să aibă încredere în ceilalţi şi să nu se lase intimidat – atunci şansele să fie lovit de cei din jur scad vertiginos. 

►Citeşte şi Cand este gras copilul?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!