Sari la conținut

Lasa-l sa se joace cu apa!

Vrei o modalitate simpla, eficienta si atractiva ca sa il inveti pe cel mic sa experimenteze concepte de matematica si fizica, sa isi imbunatateasca abilitatile sociale si emotionale? Lasa-l sa se joace cu apa!

„Joaca cu apa favorizeaza invatarea in toate domeniile de dezvoltare. Acesta ofera oportunitati copiilor sa experimenteze concepte de matematica si stiinta, le consolideaza abilitatile fizice, le favorizeaza abilitatile sociale si emotionale si ii ajuta la dezvoltarea limbajului.” (Crosser, 1994; Hendrick, 1996).

Uau! Sincera sa fiu nu imi imaginasem ca este chiar atat de importanta. Imi placea sa ii vad pe copii cum alearga cu galetile de apa unul dupa celalalt si cum se stropesc cu furtunul sau se joaca in bazinul cu apa. Dar nu am crezut ca este mai mult decat o distractie de vara care le face placere.

 Pentru prescolari este o sursa fantastica de dezvoltare. Iata ce pot invata:

Abilitati de rezolvare a problemelor. Pe masura ce copiii se joaca in apa cu diferite materiale incep sa inteleaga mai bine cum si de ce se intampla anumite lucruri. De exemplu, scufundand si lasand sa pluteasca obiectele, un copil va descoperi in curand ca marimea nu este esentiala pentru scufundare.

Matematica. Copiii incep sa inteleaga si sa experimenteze cu anumite concepte, cum ar fi mai mult/mai putin, acelasi/altul, multe/putine, gol / plin, inainte / dupa, mai mare/mai mic. (Crosser, 1994).

Stiinta. Apa le ofera copiilor o cale de a investiga anumite aspecte:  cum se face ploaia? De unde vine apa?  Cum se face noroiul? (James & Granovetter, 1987). Copiii invata, de asemenea, principii de fizica, cum ar fi efectele de forta (cresterea debitului de apa prin forta crescuta); efectele de greutate (apa curge in jos) si schimbarea de stare (solid, lichid, gaz).

Citeste aici despre un experiment cu apa inghetata.

Dezvoltare fizica. Jocul cu apa incurajeaza dezvoltarea coordonarii ochi / mana prin turnare, stoarcere, amestecare, spalare si stropire. Copiii isi extind experientele senzoriale pentru ca folosesc diferite texturi ude/uscate (pietricele, iarba, hartie, plastic) si temperaturi diferite (cald, rece) (Hendrick, 1998).

Dezvoltare sociala si emotionala. Jocul cu apa este una dintre activitatile cele mai relaxante pe care copiii le pot experimenta. In momentul in care se joaca cu apa, copiii uita de frustrari, tensiuni, nemultimiri. Iar ca experiment social este fantastica: invata sa imparta, sa negocieze si sa colaboreze. Si stii de ce merge atat de bine? Pentru ca toti copiii vor sa vada cat mai multa actiune cu apa si nu au timp de pierdut cu supararile!

Dezvoltarea creativitatii. Apa ii incurajeaza pe copii sa isi foloseasca imaginatia. Ei pretind ca sunt luptatori, ca lucreaza la spalatorii auto sau ca locuiesc intr-un castel sub apa. Apa face ca totul sa fie mult mai verosimil si mai real.

 

Trucuri pentru joaca cu apa

Stiu ca te ia durerea de cap numai gandidu-te ce va fi dupa ce vor termina sa se joace, insa daca te organizezi putin,  lucrurile vor decurge mult mai bine.

-          Pune deoparte haine uscate si prosoape

-          Daca este cald, lasa-i sa se joaca in costume de baie

-          Nu uita de crema de soare. Nu uita sa ii mai dai din cand in cand cu crema.

-          Lasa-i sa se joace cat mai des cu apa. Doar asa vor reusi sa isi dezvolte cat mai bine abilitatile.

-          Daca este foarte cald, pune bazinul si celelalte jucarii la umbra.

-          Nu uita sa le dai de baut ca sa eviti dezhidratarea.

-          Foloseste containerele mari de plastic ca sa tii toate accesoriile.

-          Arunca apa din toate jucariile, galetile si bazinele odata ce au terminat cu joaca.

 

Sursa: Early childhood news

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!