Sari la conținut

Lovirea și umilirea copiilor de către adulți, în grădinițe și școli, se va putea pedepsi cu închisoarea

Lovirea copiilor cu rigla în palmă, punerea în genunchi (pe coji de nucă) la colț și trasul de urechi sau de barbă sunt doar câteva dintre metodele barbare cu care noi, adulții de azi, am fost „educați” la școală și chiar la grădiniță. Din fericire, aceste practici sunt pe cale să devină istorie, datorită schimbărilor legislative.

O nouă lege de protecție a drepturilor copiilor, abia intrată în vigoare, interzice categoric pedepsele corporale și umilirea minorilor în mediul școlar și preșcolar. Astfel, un angajat care umilește copilul nu riscă doar desfacerea contractului de muncă, ci și pedeapsea cu închisoarea.

Citește și Lovește-ți copilul și vei crește un adult care va lovi

„Oferă un cadru legislativ adecvat care să permită să se ia măsuri împotriva unor astfel de persoane. Din punct de vedere legal, se încadrează la rele tratamente aplicate minorului, dar până la a ajunge acolo dă posibilitatea persoanelor care sesizează abuzuri în școli și grădinițe să facă sesizare la direcția de protecția copilului.”, a explicat avocata Andreea Saveli, pentru ProTV.

Această mișcare legislativă oferă un cadru legal solid pentru combaterea abuzurilor împotriva copiilor și oferă posibilitatea celor care observă astfel de comportamente să acționeze.  

Legea, care este un amendament la Legea 272 privind protecția și drepturile copilului, vine să prevină și să sancționeze orice formă de abuz asupra copiilor în instituțiile de învățământ: nu  doar violența fizică, ci și tratamente psihologice degradante aplicate copiilor. Spre exemplu, lăsarea copiilor în scutece murdare sau umilirea pentru nevoile lor fiziologice sunt acum interzise. Personalul creșelor nu mai poate lăsa copiii nemâncați dacă nu mănâncă la ora stabilită în program și nici nu se mai permite să-i lase pe micuți în pătuțuri, dacă aceștia nu mai dorm la prânz.

Mai mult decât atât, personalul care lucrează cu copiii este obligat să raporteze orice suspiciune de abuz în familie.


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!