Sari la conținut

Mămică de fetiță? Cele mai importante lucruri la care să te aștepți, în perioada sarcinii, dar și după

"Când ești mamă de fată, câștigi o prietenă pe viață" – zicala pe care o știu toate mamele (și viitoarele mămici) de fete. Iată ce altceva mai trebuie să știi, dacă porți în pântece o fetiță:

Rozul nu a fost întotdeauna specific fetițelor – Când ai o fetiță, te saturi de atâta roz! Iar când ai băiețel... mult prea mult albastru! Trebuie să știi, însă, că aceste culori nu au fost întotdeauna specifice sexelor. Spre exemplu, până prin anii 1900, atât băiețeii, cât și fetițele, purtau rochițe albe și părul lung până pe la 6 anișori. Mai apoi, când preferințele pentru alb s-au cam învechit și au apărut cele pentru culorile pastelate, rozul era considerat specific băiețeilor. De-abia prin anii 1930 a început să se prefere rozul pentru fetițe.

La început, în burtică, băiețeii și fetițele sunt la fel – La începutul dezvoltării embrionului, băiețeii și fetițele sunt la fel, iar organele genitale sunt imposibil de distins. De-abia de prin luna a șaptea, odată cu dezvoltarea testosteronului, la băieței se formează penisul și la fetiță labiile.

Fetițele au menstruație – Este posibil ca, atunci când schimbi scutecelul fetiței tale, să observi o ușoară sângerare vaginală. Nu te alarma – deși se întâmplă rar, nu este nimic anormal în asta! Hormonii tăi, în special estrogenul, au trecut prin placentă în ultimele luni, iar la naștere, atunci când nou-născutul se “deconectează” de la mama sa, nivelul de estrogen din trupul fetițelor rămâne foarte mare, lucru ce poate duce la ușoare sângerări vaginale, cunoscute sub numele de pseudomenstruație. Mamele care nu cunosc acest fenomen se sperie cumplit când văd sânge în scutecul fetiței lor nou-născute. Fenomenul este foarte frecvent, mai ales la fetițele care vin pe lume pe cale naturală, și poate să apară în primele șapte zile de viață.Exact aceeași cauză o are și o ușoară tumefiere a sânilor și chiar urme de lactație.

Fetițele sunt mai empatice – Studiile au arătat că fetițele sunt mult mai abile decât băiețeii la interpretarea expresiilor faciale. Recunoașterea emoțiilor celor din jur duce la o empatie mai accentuată – fapt prin care se explică și afinitatea fetițelor spre îngrijirea păpușelelor.
Fetițele vorbesc mai repede decât băiețeii - Dacă eşti mama a doi copii, fetiţă şi băieţel, atunci poate deja ai observat asta – şi îţi va fi mai uşor să confirmi faptul că: fetiţele încep să vorbească mai devreme decât băieţii…cu aproximativ două luni şi jumătate. Se pare că acest lucru se întâmplă datorită sinapselor pe care creierul fetiţelor este construit să le realizeze, mai exact legăturile dintre mielinizarea axonilor din encefal şi dezvoltarea vorbirii într-un ritm alert.
La 16 luni, fetiţele pot înţelege şi reproduce un maximum de 100 de cuvinte, în timp ce băieţii pot reţine şi reproduce de trei ori mai puţine.

Fetițele învață să facă la oliță mai repede decât băiețeii - Răspunsul la întrebarea “Învaţă băieţii mai târziu decât fetele să îşi facă nevoile la oliţă?” este afirmativ - da, în general fetele învaţă să îşi facă nevoile la oliţă mai devreme decât băieţii, însă adevărul este  undeva la mijlocul distanţei dintre observaţie şi ştiinţă, căci nu există încă argumente riguroase care susţină această idee.
Experţii nu au încă un argument destul de puternic, dar susţin că diferenţa ar putea avea la bază tendinţa înnăscută a femeilor de a se îndrepta mai mult spre curăţenie, spre igienă. Sau, mai spun ei, se poate ca în esenţă să fie spiritul uşor rebel, nestatornic, al băieţilor, motiv pentru care timpul fizic de stat pur şi simplu locului – pe oliţă, în acest caz – reprezintă pentru ei o corvoadă. „De ce să stai, când poţi foarte bine să te mişti?” – ar puteagândi ei.

Fetițele sunt mai ușor de născut – Se pare că, în unele cazuri, mărimea chiar contează. De obicei, fetițele cântăresc mai puțin decât băiețeii, la naștere, motiv pentur care nașterile pe cale naturală se întâmplă, în medie, cu 30-35 de minute mai devreme în cazul fetițelor. Poate că nu pare mult, dar... contează!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!