Sari la conținut

Mancarea pentru scoala, reguli de siguranta

Inceputul anului scolar inseamna pregatirea de pranzuri ambalate si gustari. Este extrem de important sa stim ce sa facem ca in mancarea celor mici sa nu se aciuiasca bacteriile.

Bacteriile care provoaca intoxicatiile alimentare cresc rapid la temperaturi intre 4 si 60 de grade Celsius. In doar doua ore, aceste microorganisme se pot multiplica la niveluri periculoase, care pot provoca boli alimentare. Pentru a te asigura ca pregatesti pranzuri si gustari sigure pentru copii, trebuie sa urmezi cateva reguli de siguranta.

Sfaturi de ambalare

In cazul in care masa de pranz / gustarea contine produse alimentare perisabile, cum ar fi carne, oua, branza sau iaurt sau, asigura-te ca o impachetezi alaturi de doua surse de temperaturi scazute. Bacteriile daunatoare se multiplica rapid in alimentele perisabile, astfel incat, fara o sursa de gheata, nu vor sta in siguranta prea mult timp.

Cutiile de suc congelate sau apa pot fi utilizate ca pachete frigorifice. Ingheata aceste elemente peste noapte si foloseste-le cu inca un pachet congelat. La pranz, lichidele trebuie sa fie decongelate si gata de baut.

Ambaleaza pranzurile care contin alimente perisabile in cutii izolate. Alimentele perisabile pot fi nesigure pentru masa de pranz daca sunt ambalate intr-o punga de hartie.

Daca ambalezi un pranz cald, cum ar fi supa, chili sau tocana, foloseste un container izolat care sa pastreze mancarea calda. Umple recipientul cu apa clocotita, si lasa-l sa stea timp de cateva minute, gol, si apoi pune mancarea fierbinte. Spune-le copiilor sa pastreze recipientul izolat inchis pana la pranz pentru a pastra alimentele calde la peste 60 de grade C.

In cazul in care masa de pranz se ambaleaza cu o noapte inainte, trebuie sa o lasi la frigider peste noapte. Masa va sta mai mult rece, deoarece totul va fi la temperatura frigiderului atunci cand va fi pusa in cutie.

Citeste si sfaturi inainte de inceperea scolii

Daca esti responsabila pentru ambalarea gustarii pentru echipa, trupa sau grupul de copii, pastreaza alimentele perisabile in cooler cu gheata pana la momentul gustarii. Impacheteaza gustarile in recipiente individuale, mai degraba decat sa le pui pe o farfurie de servire.

Sfaturi de depozitare

Daca este posibil, masa de pranz a copilului trebuie sa fie depozitata intr-un frigider sau racitor cu gheata. Lasa capacul deschis in frigider astfel incat aerul rece sa poata circula mai bine si sa pastreze la rece produsele alimentare.

Alte sfaturi

Pune servetele umede de unica folosinta pentru spalarea pe maini inainte si dupa ce mananca.

Dupa masa de pranz, arunca toate resturile de mancare, ambalajele alimentare utilizate si pungile de hartie. Nu reutiliza ambalajele, deoarece s-ar putea contamina cu alte produse alimentare si pot provoca boli alimentare.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!