Sari la conținut

Ministerul Educației: transport gratuit pentru elevi, începând cu anul școlar 2020-2021

 Ministerul Educației anunță că, începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor putea să circule gratis, atât în localitățile de domiciliu, cât și în afara lor. 

"La inițiativa ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, în ultimele două săptămâni au avut loc mai multe întâlniri interministeriale pe tema asigurării transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu.
  
Astăzi, la sediul ministerului, a avut loc o nouă întâlnire de lucru convocată de Monica Anisie. Au răspuns invitației domnul Ion ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, domnul Ionel Scriosteanu, secretar de stat, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, însoțiți de echipele tehnice, precum și reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Asociației Elevilor din Constanța.

► Citește și: Alocațiile pentru copii se dublează. Klaus Iohannis a promulgat legea
 
 În cadrul întâlnirii au fost convenite următoarele:
  
     1. Pe termen scurt, pentru a debloca situația decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislația cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe „baza de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.
  
     2. Ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale;
  
     3. Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ”, au anunțat reprezentanții Ministerului Educației.
  
Din păcate, lipsa de acces gratuit al elevilor la transportul către școală crește riscul de abandon școlar. În 2014, la un an după ce Guvernul n-a mai decontat integral abonamentele școlarilor, numărul celor care au abandonat studiile a crescut cu 4.000.
  
Mai mult, neasigurarea transportului gratuit către școală îi expune pe elevi la pericole și chiar le riscă viața, unii dintre ei fiind nevoiți să meargă cu mașini "de ocazie".

► Citește și: Parlamentul a votat pentru mai puține ore la școală și liceu

La finalul anului trecut, mai multe asociații de elevi au dat în judecată Guvernul, din cauza faptului că nu li se respectă dreptul la decontarea transportului către școală. 
  
Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!