Sari la conținut

Mirel nu îmbătrânește. Cum ne învățăm fetele să se protejeze de abuzuri

Zilele acestea, rețelele sociale sunt pline de dezbateri cu privire la piesa Macarena, a Erikăi Isaac. Mesajul brutal cu privire la abuzurile prin care trec femeile, de-a lungul vieții, a împărțit internetul în două: în timp ce unii bărbați dau vina pe victime, sub acuza că ele nu își aleg cu responsabilitate oamenii cu care interacționează, tot mai multe femei dezvăluie abuzurile prin care au trecut, în diferite perioade ale vieții.

Sunt una dintre norocoasele femei care nu a avut parte de abuzuri prea multe (inclusiv când scriu aceste rânduri îmi dau seama cât de normale au devenit abuzurile, în ziua de azi, dacă eu sunt considerată o excepție pentru că am trecut de puține ori prin asta). Cu toate acestea, îmi amintesc două episoade pe care nu le voi uita niciodată.

Îmi amintesc că eram în drum spre liceu când, trecând pe lângă scara unui bloc, un bărbat a pâsâit, atrăgându-mi atenția în mod involuntar. Când mi-am îndreptat privirea spre el, am văzut cum are pantalonii coborâți în vine și cum se autosatisface cu încântarea că are parte de un spectator, chiar și pentru câteva secunde. Mi-am luat cu dezgustare privirea de la el, iar faptul că 15 ani mai târziu încă îmi amintesc acest episod arată ce impact poate avea un astfel de gest, poate neînsemnat pentru mulți bărbați, asupra unei tinere.

Un al doilea episod s-a întâmplat cam 5 ani mai târziu, pe vremea studenției. Era seară și mă îndreptam spre magazinul de lângă bloc, într-un cartier modest din capitală. Cu vreo 15 metri înainte să intru în magazin, un bărbat a venit din spatele meu, m-a atins pe fund și m-a întrebat dacă vreau să merg cu el. Mi s-au înmuiat imediat picioarele și am luat-o la fugă spre magazin, să intru cât mai repede într-un spațiu mai sigur. Îmi amintesc că am stat mai bine de 20 de minute înăuntru, cu speranța că bărbatul s-a plictisit de așteptat și a plecat, dar și cu teama că timpul trece și se face din ce în ce mai târziu și poate deveni și mai periculos. Din fericire, am ajuns cu bine acasă, dar nu am uitat și nu voi uita niciodată senzația de atunci.

Sunt bine acum, sunt adult în toată regula și îi mulțumesc Domnului că nu am trecut prin mai rele. Și sper să nu trec vreodată, căci nu e niciodată prea târziu pentru o femeie să pățească asta. Așa cum nici pentru Mirel nu e niciodată prea târziu să o facă. Pentru că Mirel nu îmbătrânește. Și când spun asta, simt un imens gol în stomac, căci am o fată care trebuie să învețe să se protejeze de cei care sunt bărbați doar cu numele.

Cum ne putem proteja fetele de abuzuri? Le putem învăța câteva trucuri și, în rest, rămâne să ne rugăm la Dumnezeu... Căci, oricât de multe ai cunoaște, dacă cineva vrea să îți facă rău, îți poate face!

1.    Fata trebuie să facă diferența între atingeri bune și atingeri rele. Trebuie să știe că poate fi atinsă doar cu consimțământul ei, pupatul este în regulă doar pe obraz, iar atingerile pe umeri, niciodată în părțile intime.

2.    Fata trebuie să învețe să se facă auzită: dacă simte că ceva nu este în regulă, trebuie să țipe, să muște, să lovească unde doare mai tare. Dacă este la vârsta la care poate merge singură pe stradă, ar fi bine să aibă la ea un spray cu piper pe care să îl folosească atunci când i se pare că este în pericol.

3.    Fata trebuie să aibă încredere să comunice. Trebuie să înțeleagă că este necesar să spună, dacă cineva s-a apropiat de ea mai mult decât a simțit să permită. Comunicarea este extrem de importantă și ea poate face diferența între o simplă încercare de abuz și un abuz propriu-zis.

4.    Prevenție. Copiii trebuie să înțeleagă că nu este în regulă să își dea check-in pe rețelele sociale. Agresorii își aleg, de multe ori, victimele de pe rețelele sociale, iar a fi la curent cu locurile în care acestea își petrec timpul le asigură un acces mult mai ușor la ele. În plus, este foarte important să nu vorbească niciodată cu necunoscuți, atât pe internet, cât și în viața reală.

5.    Fetele trebuie să spună unde merg și cu cine. Nu degeaba se vorbește și în melodia Erikăi despre faptul că femeile, când ies pentru prima dată cu cineva, de multe ori dau share location altei prietene, pentru a fi găsită, în cazul în care i se întâmplă ceva rău. Din păcate, da, este esențial ca fetele să se asigure că cineva mai știe de ele, atunci când se văd cu persoane mai puțin cunoscute.

Citește și Copilul tău pe internet? NU! 5 tipuri de fotografii pe care să nu le mai postezi niciodată

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!