Sari la conținut

Modificare la Legea Învățământului: ghiozdanul elevilor NU trebuie să aibă mai mult de 10% din greutatea copiilor

Veste bună pentru elevi: se pregătește o lege care îi va scuti pe micuți de povara ghiozdanelor mult prea grele! Conform acesteia, ghiozdanul școlarilor va trebui să aibă maxim 10% din greutatea lor corporală, iar școlile, pentru a se asigura că micuții pot respecta aceste prevederi, vor fi obligate să asigure spații speciale pentru depozitarea rechizitelor. Prevederile se regăsesc într-o inițiativă legislativă depusă de Ovidiu Raetchi, deputat PNL, lege care și-a început parcursul legislativ pe 29 mai, în Camera Deputaților.

"Periodic, în spațiul public apar discuții justificate privind greutatea ghiozdanelor elevilor, mai ales în cazul celor încadrați în clasele primare și gimnaziale. Este evident că greutatea ghiozdanelor nu este adaptată capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor și tinerilor și crește riscul apariției deformărilor de coloană vertebrală.
  
Pe termen lung, specialiștii susțin că se poate ajunge până la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator și chiar a sistemului nervos. Pentru a-i proteja pe elevi, tot mai multe școli au decis să achiziționeze dulapuri, pentru că fiecare copil să își poată depozita materialele necesare activității școlare zilnice (cărți, caiete, culegeri, echipament sportiv), dar acestea sunt mai degrabă excepția și nu regulă. De exemplu, un elev de clasă primară poate avea un ghiozdan cu o greutate cuprinsă între 4 și 7 kg în condițiile în care greutatea maximă recomandată pentru un copil de 7-11 ani nu ar trebui să depășească 2,5-3 kg.
  
Potrivit unor studii realizate recent, greutatea ghiozdanului nu trebuie să fie mai mare de 8,2%-10% din greutatea corporală a copilului. Uneori, din dorință că elevii să fie pregătiți suplimentar și temeinic la toate materiile studiate la școală, aceștia sunt "încărcați" cu numeroase cărți, culegeri, caiete speciale pe care sunt obligați să le poarte în ghiozdane", se precizează în Expunerea de Motive a legii inițiate de Ovidiu Raetchi, deputat PNL.
  
Propunerea legislativă prevede amendarea Legii Educației Naționale prin introducerea unui nou articol, astfel încât "volumul și greutatea manualelor, rechizitelor și a altor materiale necesare în procesul didactic, transportate zilnic de elevi la școală și de ia școală, vor fi adaptate capacității de efort fizic a elevilor iar greutatea acestora nu va depăși 10% din greutatea corporală a elevului". În acest sens, unitățile didactice de învățământ preuniversitar trebuie să asigure fiecărui elev în parte spații speciale, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor și a altor auxiliare didactice, inclusiv în afara orelor didactice.

► Citeşte şi Cât ar trebui să cântărească ghiozdanul copilului?
  
De asemenea, inițiativa legislativă stipulează ca "în cazul în care necesarul de materiale didactice, conform orarului, suprasolicită capacitatea de efort fizic a elevilor, în conformitate cu prevederile alin. (1), unitățile de învățământ preuniversitar trebuie să asigure cadrelor didactice posibilitățile tehnice necesare pentru transmiterea fizică și/ sau electronică-prin intermediul Platformei școlare de e-learning-a secțiunilor din manuale sau a altor materiale didactice necesare studiului individual sau efectuării lecțiilor în afara orelor didactice".
  
Proiectul de lege prevede și faptul că, la sesizarea elevilor, părinților și a cadrelor didactice, directorii unităților școlare de stat și particulare autorizate/acreditate trebuie sa ia măsuri pentru respectarea greutăţii ghiozdanelor, respectiv pentru asigurarea spaţiilor speciale, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor şi a materialelor necesare pentru şcoală.

Deocamdată, aceasta este doar la stadiul de propunere legislativă, fiind depusă în Camera Deputaţilor pe 29 mai. Se aşteapta avizele necesare de la Comisii, urmând să fie supusă votului în perioada următoare.
 
Sursa foto: Free pik
 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!