Sari la conținut

Montessori - 5 cele mai importante citate despre educația copiilor

Probabil ai auzit despre Maria Montessori, medicul și educatorul italian, care a revoluționat educația copilului la începutul secolului al XX-lea, creându-și propria metodă educațională.

Ideea lui Montessori despre educația copiilor face referire la faptul că noi, părinții, trebuie să-i ajutăm pe cei mici să-și dezvolte întregul potențial fizic și intelectual, în timp ce interacționează cu mediul lor.

La baza metodei Montessori stau următoarele:

Disciplina activă: copiii sunt personajele principale al propriului proces de învațare. Așadar, rolul lor trebuie să fie activ și dinamic.

Adulții ca ghid: adulții trebuie să îndrume și să orienteze copiii prin procesul lor de învățare. Pentru a face acest lucru, aceștia trebuie să-i ajute și să intervină doar atunci când este necesar.

Mediu pregătit: copilul are nevoie de un mediu pregătit pentru procesul de învățare, respectând etapele de dezvoltare ale acestuia. În plus, mediul ar trebui să fie organizat, relaxat, atrăgător și stimulant.

► Citește și: Creșterea și educarea copilului: Cele mai importante sfaturi de la Maria Montessori

Iată cele 5 citate despre educația copiilor, care aparțin Mariei Montessori:

Copilul își folosește mâinile pentru a experimenta, mai întâi pron joacă, apoi prin muncă. Mâinile sunt instrumentele ințeligenței omului.

Într-un mediu adaptat nevoilor copilului care promovează explorarea lumii reale, cei mici pot avea experiențe senzoriale care îi vor ajuta să dobândească abilități de bază pentru dezvoltarea lor.

Secretul unei bune învățături este să privim inteligența copilului ca pe un câmp fertil în care semințele pot fi semănate, pentru a crește sub căldura imaginației în flăcări.

Cu toții ne dorim să creștem oameni buni. Pentru a face acest lucru, trebuie să împărtășim cu cei mici valori pozitive, cum ar fi respectul reciproc, empatia, înțelegerea și demnitatea. Chiar dacă la început s-ar putea să nu înțeleagă aceste idei, odată ce vor crește, copiii vor înțelege importanța lor.

► Citește și: Cum am reușit să am un copil înțelegător, la nici 2 anișori. Ce cred că m-a ajutat

Exercițiul vieții practice are la bază activități formative și o muncă de adaptare la mediu. O astfel de adaptare la mediu, precum și funcționarea eficientă a acestuia reprezintă esența unei educații utile.

Trebuie să creștem copii care pot face față cu succes schimbărilor vieții. Pentru a face acest lucru, trebuie să promovăm creativitatea, care include flexibilitatea și originalitatea. Aceste caracteristici sunt esențiale pentru ca cel mic să se adapteze la diferite contexte și situații.

Nu ajuta niciodată un copil într-o activitate în care simte că poate reuși

Copiii au nevoie de independență pentru a crește. Prin urmare, adulții ar trebui să fie doar mediatori și să intervină atunci când li se solicită ajutorul.

► Citește și: Ce iubesc copiii cel mai mult? eu cred că cel mai mult își iubesc părinții- interviu duios cu un specialist Montessori

Copiii sunt ființe cărora li se cuvine respect. Ei sunt superiori nouă datorită inocenței lor și a posibilităților mari de viitor.

Deoarece copiii au o voință înnăscută de a înțelege lumea care îi înconjoară, trebuie să-i lăsăm să o exploreze. Prin urmare, învățând din propriile experiențe, ei vor deveni adulți independenți.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!