Sari la conținut

Nu ii controla somnul cu melatonina

Foarte multi parinti se plang de problemele de somn ale copiilor si incearca prin diferite metode sa ii linisteasca si sa ii faca sa doarma mai bine. Melatonina este un supliment alimentar folosit pentru inducerea somnului, insa nu este indicata in controlarea problemelor de somn ale copiilor.

Un ceai de tei, o cana de lapte cald cu miere sunt metode potrivite pentru a-l face pe cel mic sa adoarma mai usor si sa aiba un somn mai linistit. Daca problemele de somn nu cedeaza, atunci trebuie sa cercetezi putin programul de activitati al copilului, programul de somn din timpul zilei sau problemele care il framanta. De cele mai multe ori raspunsul se afla chiar acolo si cateva mici schimbari in programul lui vor avea efecte spectaculoase asupra somnului.

Oricat de mari ar fi problemele de somn ale copilului nu incerca insa sa ii dai melatonina ca sa il ajuti sa doarma.

Melatonina este un hormon produs de organism odata cu instalarea intunericului. Joaca un rol important in reglarea ciclului circadian, cum ar fi instalarea somnului, dar are un rol si in alte procese biologice.

Intr-o lucrare publicata in Journal of Paediatrics and Child Health, profesorul David Kennaway, directorul laboratorului de Fiziologie Circadiana de la Institutul Robinson Research de la Universitatea din Adelaide avertizeaza asupra efectelor secundare pe care le poate avea administrarea de melatonina copiilor in incercarea de a le controla somnul, efecte ce apar atunci cand copiii cresc.

„Folosirea melatoninei ca medicament pentru tratamentul problemelor de somn la copii este in crestere si devine alarmanta” spune profesorul Kennaway.

In multe tari, printre care si Romania, melatonina este incadrata la suplimente alimentare si de aceea folosirea ei este nereglementata.

In alte tari cum ar fi Australia, de exemplu,  melatonina este inregistrata ca tratament pentru insomnia primara numai peste oamenii peste 55 de ani si peste, dar si aici este deseori prescrisa si copiilor.

Profesorul Kennaway spune ca exista dovezi puternice provenite din studiile de laborator care arata ca melatonina cauzeaza schimbari multiple in sistemele fiziologice, inclusiv cel cardiovascular, imun sau metabolic si influenteaza reproducerea la animale.

„Melatonina este inregistrata de asemenea ca medicament veterinar care este folosit pentru schimbarea tiparelor sezoniere ale oilor si caprelor astfel incat sa fie mai productive. Daca medicii le-ar spune parintilor toate aceste informatii sunt convins ca acestia s-ar gandi de doua ori inainte sa administreze melatonina” spune profesorul Kennaway.

Citeste mai mult despre obiceuri sanatoase de somn.

Cuvantul „sigur” este folosit cu larghete in cazul melatoninei, insa nu exista studii serioase care sa trateze siguranta melatoninei pentru tratarea problemelor de somn la copii si adolescenti.

Profesorul Kennaway studiaza melatonina de peste 40 de ani si spune ca semnele de intrebare legate de administrarea la copii si adolescenti sunt ignorate in intreaga lume. In plus, micile schimbari pe care le aduce melatonina in tiparele de somn ale copiilor nu merita posibilele riscurile asupra sanatatii lor.

 

Sursa foto: hepta.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!