Sari la conținut

Oamenii de știință confirmă: al doilea copil este mai rebel decât primul

Dacă și tu ai observat că al doilea copil din familie este mai rebel și un pic mai viclean decât primul, trebuie să știi că... ai dreptate! Studiile recente au confirmat mitul conform căruia al doilea copil este mai greu „de ținut în frâu”, mai ales dacă este vorba despre un băiețel.

În 2005, un grup de cercetători din Los Angeles, California, condus de  Dr. E. Black, a publicat un studiu cu rezultate neașteptate: al doilea copil are mai puțin succes la școală și, ulterior, la job, decât primul.

Studiul a fost cu atât mai surprinzător, cu cât subiecții proveneau din familii înstărite, ai căror părinți au beneficiat de oportunități educaționale identice. Dar apoi, totul a devenit clar datorită unui studiu condus de economiștii din Massachusetts Institute of Technology (MIT). Dr Doyle a descoperit că al doilea copil născut este cu 40 % mai predispus să aibă probleme cu legea, confirmând “dezavantajele” de a fi al doilea născut, dezavantaje prezentate și de colegii săi cercetători, în anii anteriori.

Cu toate acestea, problemele nu sunt o consecintă a faptului că problemelor de sănătate sau a nivelului educational. Totul se rezumă la parinți și la ceilalți frați.

De ce e “vina” părinților?

Atunci când cel de-al doilea copil vine pe lume, părinții au deja experiența primului copil și la al doilea mai slăbesc puțin frâiele. „Primul născut îi are ca rol modelator pe părinți. Al doilea născut pe fratele/sora mai mare care, de regulă, nu este mult mai mare decât el. Înțelegeți ce vreau să spun?”, a explicat Dr. Doyle.

Specialiștii sfătuiesc să acordăm atenția cuvenită și celui de-al doilea copil și să nu uităm că fratele mai mare este doar un frate mai mare, adică tot un copil. Nicidecum un adult care poate înțelege consecințele faptelor și vorbelor sale!

Sursa

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!