Sari la conținut

Obișnuiam să mă cert constant cu copilul meu, însă am descoperit o metoda de parenting care a dat rezultate excelente

Acum trei ani, mă aflam în aeroportul din Cancun, încercând să-mi dau seama dacă era adevărat ceea ce tocmai se întâmplase. Parentingul ar putea fi atât de eficient? Ar putea fi copiii atât de respectuoși?

Cu o zi înainte, vizitasem un sat Maya, unde am petrecut ore întregi vorbind cu mămicile despre modalitatea prin care își cresc copiii.

Ceea ce am văzut mi-a schimbat total sentimentulul despre cum ar putea funcționa parentingul. Mămicile s-au legat de copii într-un mod în care părinții din întreaga lume s-au orientat de mii de ani. O modalitate pe care părinții din cultura occidentală au îmbrățișat-o cândva. Cred că această abordare ar putea fi doar linia de salvare de care au nevoie părinții în acest moment, în contextul în care intrăm în al doilea an de pandemie.

Am numit acest tip de parenting drept echipă, pentru cele 4 elemente principale ale sale: legătură puternică dintre părinte și copil, încurajare, autonomie și interferențe minime. Toate acestea cumulate reduc la minimum conflictele și încurajează cooperarea, două lucruri pe care trebuia neapărat să le aplic cu copilul meu în vârstă de 2 ani, Rosy.

La vremea respectivă, stilul meu de parenting era plin de țipete și lacrimi în abundență. În contrast, stilul mamelor din Maya era ca un râu care curgea printr-o vale de munte: calm, blând și eficient. Fără țipete și certuri. Dar ceea ce s-a remarcat cu adevărat a fost amabilitatea copiilor.

Într-o dimineață, am observat o fată preadolescentă, care spăla vasele rămase de la mic dejun. Nimeni nu a trebuit să o roage să facă asta.

„Face aceste lucruri voluntar, deseori?” Am întrebat-o pe mama ei.

„Dacă vede că este ceva de făcut, nu așteaptă să o rog eu să facă ceva”, mi-a spus mama ei. „Odată, am dus-o pe sora ei mai mică la spital și, când m-am întors, ea făcuse curat în toată casa.”

La acea vreme, m-am gândit că, probabil, familiile din Maya aveau niște abilități parentale pe care părinții occidentali, ca mine, nu le cunoșteam.

► Citește și: Relația cu copilul, mai puternică decât orice strategie de parenting

Părinții occidentali au uitat elementele cheie ale acestei abordări. Au uitat cum să-i motiveze pe copii să facă treburi fără să înțeleagă care sunt beneficiile sau cum să-i disciplineze fără să ridice tonul.

Multe dintre practicile noastre de parenting despre care credem că trebuie să le facem pentru a fi buni părinți merg în direcția opusă a stilului de parenting „echipă”. "Aceste practici ne îngreunează viața, iar copiii noștri sunt anxioși, deoarece se opun instinctelor lor înnăscute de a lucra în colaborare cu oamenii pe care îi iubesc și de a învăța prin explorare autonomă", scrie antropologul David Lancy, de la Universitatea de Stat din Utah, în Child Helpers.

În loc să separe copiii de activitățile pentru adulți, părinții din Maya își desfășoară activitățile, hobby-urile, munca și întâlnirire sociale, permițându-le copiilor să participe la acestea. Din când în când, părinții cer ajutor copilului. Sarcinile sunt mici, cum ar fi: „Te rog să aduci legume din grădină” sau „Te rog să pui farfuriile pe masă, pentru cină”. "Dar sunt contribuții autentice", spune psihologul Lucia Alcala de la Universitatea de Stat din California, Fullerton.

În comunitățile Maya, se așteaptă ca toată lumea să participe la activități, chiar și copiii mici. „Într-un studiu, o mamă din Maya ne-a spus:„ De îndată ce copiii pot merge, puteți începe să le cereți să vă ajute”, adaugă Alcala. Pe măsură ce copilul crește, sarcinile devin mai complicate. În loc să aducă doar legumele la masă, poate ajuta la pregătirea mesei. În loc să aranjeze doar farfuriile pe masă, strânge masa și spală vasele.

De-a lungul timpului, copilul învață abilități de viață utile, dar învață și ceva esențial: cum să lucreze împreună cu familia, cum să colaboreze.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!