Sari la conținut

Ordin anulat! Vești bune pentru copiii cu sindrom Down

Veste bună pentru părinţii copiilor cu sindromul Down. După ce au anunţat că vor amâna ordinul prin care părinţii nu mai pot încasa suma de 1.000 de lei, Ministerele Sănătăţii şi Muncii au constatat că legal nu se poate acest lucru.

Potrivit stirileprotv.ro, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Arad, că, împreună cu ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a luat decizia de a anula ordinul referitor la copiii cu sindrom Down.

Anunţul vine la scurt timp după ce Ministerul Muncii informase că, în cursul zilei de vineri, cei doi miniştri vor semna un ordin care va amâna ordinul prin care copiii cu sindrom Down ar fi putut rămâne fără drept la însoţitor.

"În urmă cu câteva minute (în jurul orei 12.00, n.r.) am finalizat discuţia cu doamna ministru Olguta Vasilescu şi am luat decizia de a anula, de a abroga ordinul dat de tehnocraţi anul trecut. Repunem în funcţie ordinul vechi până în momentul în care comisiile de specialitate din cele două ministere vor analiza cu mare atenţie toate modificările propuse în aşa fel încât ordinul nou pe care îl vom elabora să fie un ordin corect, un ordin care să nu producă tulburări şi care să nu producă disfuncţionalităţi în tratamentul şi îngrijirea acestor pacienţi cu nevoi speciale", a declarat Bodog.

El a adăugat că a existat şi o discuţie care viza amânarea ordinului.

A existat la un moment dat discuţia să prorogăm acest ordin pe o durată de 90 de zile şi să rămână vechiul ordin în funcţie însă din punct de vedere al tehnicii legislative nu este posibil şi atunci ne-am asumat, cei doi miniştri, vechiul ordin, în aşa fel încât familiile şi copiii care au aceste probleme să poată beneficia imediat şi să nu aibă nicio perturbare în acivitatea de îngrijire care este extrem de complexă", a mai spus Bodog.

Anularea ordinului vine după ce mai multe organizaţii neguvernamentale au atras atenţia că prin Ordinul 1306/1883/2016 sunt concediaţi asistenţii personali ai persoanelor cu sindrom Down.

În anexele acestui ordin, au fost stabilite criteriile medicale şi medico-psihologice pentru aprecierea deficientelor/afectărilor funcţionale produse de sindromul Down, lăsându-i fără asistenţi personali/însoţitori pe copii cu sindrom Down care au un coeficient de inteligenţă mai mare de 35 sau mai mare de 49 în cazul în care este asociat cu o altă deficienta senzorială, somatica, psihică, susţin reprezentanţii Asociaţiei Down Bucureşti.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!