Sari la conținut

Rahitismul

Rahitismul este cosiderat una din bolile copilariei. Este greu de spue daca rahitismul este cu adevarat una din bolile copilariei pentru ca desi se manifesta in copilarie efectele acestei suferinte devin vizibile in cursul adolescentei si al tinereteii. Cea mai buna cale este prevenirea. Primul pas: la sapte zile de la nastere, incepi sa-i administrezi copilului tau vitamina D contra rahitismului.

Un copil care sufera de rahitism are oasele fragile, deformate, in formele serioase poate face convulsii, poate contracta pneumonii sau poate manifesta intarzieri in dezvoltarea psihica, intelectuala, motorie.

Cele mai evidente sunt deformarile osoase care apar initial la nivelul capului, apoi al toracelui si  membrelor inferioare, care se observa mai ales dupa ce copilasul incepe sa mearga.

Vitamine esentiale pentru copii

Mai tarziu, in perioada adolescentei, pot aparea si deformari ale bazinului sau coloanei vertebrale, situatii care pot sa devina extrem de grave.


Cum previi rahitismul la copii

  • ►Alimentatie exclusiv la san in primele 5-6 luni de viata.
  • ►Diversificare corecta a alimentatiei dupa implinirea varstei de sase luni.
  • ►Intarcare numai dupa varsta de 12 luni, cel mai devreme, ideal dupa doi ani.
  • ►Expunere inteleapta la aer si soare.
  • ►Libertate de miscare
  • ►Suplimentare obligatorie cu vitamina D.

Exista cateva tipuri de rahitism:

  • ►Rahitismul hipofosfatemic (rahitismul familial sau rezistent la vitamina D)
  • ►Rahitismul renal (osteodistrofie renala)
  • ►Rahitismul nutritional (cauzat de alimentatia deficitara in vitamina D, calciu sau fosfor), cea mai intalnita forma de rahitism, denumit si osteomalacie.
  • ►Rahitismul este diagnosticat clinic de catre un medic dupa un examen medical amanuntit. Daca suspectul de rahitism este un copil, insa acesta nu prezinta simptome grave ca tetania sau crizele epileptice, medicul poate recomanda o radiografie a oaselor lungi (radius si ulna – oase ale antebratului, si femur).
  •  

Surse naturale de vitamina D

Rahitismul se confirma prin evaluarea nivelul vitaminei D, a fosfatazei alcaline, a hormonului paratiroid (hormonul responsabil cu mentinerea nivelului corect de calciu si fosfor in organism) si ai electrolitilor, alaturi de efectuarea unor masuratori ale functiei renale ( ureea serica si creatinina), in urma unor investigatii radiologice care pun in evidenta curbarea evidenta a femurului, o densitate osoasa mai mica decat normalul, un semn al demineralizarii, evazarea cutiei toracice si exista in atecedente fracturi.

O alimentatie sanatosa si miscarea in aer liber sunt cele mai bune cai care previn rahitismul. In plus alaptarea copilului scade riscul afectiunilor grave provocate de carenta de calciu si vitamina D, cu circa 45%.

Simplul supliment de vitamina D administrat copilului alaptat reduce riscul de rahitism cu pana la 80%.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!