Sari la conținut

Autismul, semnele de alertă

În majoritatea cazurilor, părintii sunt cei cuprinşi de îndoială şi de panică, atunci când li se pare că cel mic prezintă simptomele unei boli cu care nu a fost diagnosticat. Iar în cazul autismul, teama este cu atât mai mare, cu cât aceatsă afecţiune este din ce în ce mai prezentă în zilele noastre. Pentru toţi cei care au nevoie de repere, iată semnele, ce trebuie să vă determine să reactionaţi, pentru fiecare vârstă specifică

Varsta Probleme de reactie Probleme în comunicarea verbala si non verbala Activiati repetitive si stereotipuri
De la 0 la 6 luni - absenta unui zâmbet social (3 luni), - indiferenta fta de sunete, - anomalii ale privirii: evitare, privire vaga. - defect de schimbare a atitudinii: bebelus moale, bebelus rigid.  
De la 6 la 12 luni - dezinteres pentru oameni si obiecte, - nu raspunde la prenumele sau, - aversiune fata de contactul fizic, - absenta reactiilor de bucurie la întoarcerea parintilor, - atentie dificil de fixat, privire greu de captat.   - absenta gesturilor de anticipatie: nu întinde bratele când mergem sa-l cautam, - absenta gânguritului.   - sensibilitate exagerata la modificarile de mediu.
De la 12 la 24 de luni - nu puncteaza cu degetul, - nu prezinta obiectele, - pare sa-i ignore pe ceilalalti, - prefera singuratatea. - impasibilitate în fata tentativelor de comunicare cu copilul, - anomalie a jocului: absenta incercarii de a se preface, - limbaj limitat, fara tentative de comunicare cu ajutorul mimicii sau al gesturilor (de exemplu, refuzul de a saluta). - manipularea stranie a obiectelor, - miscari neobisnuite ale corpului (de exemplu, balansari, batai rapide si rasuciri ale mânilor, batai ale capului si contorsiuni ale intregului corp).
Dupa 24 luni -absenta interesului fata de alti copii, - auto sau hetero agresivitate fara cauze aparente, - nu foloseste propozitii cu doua cuvinte, - copilul nu poate folosi limbajul pentru a cere ceva, - tendinta copilului de a repeta ceea ce îi spunem, - modalitate neobisnuita de a vorbi (voce aritmica, tipatoare, cantat).   - preocupare persistenta pentru anumite parti ale obiectelor, - atasament fata de obiecte neobisnuite, - tristete puternica fata de schimbarile elementelor nesemnificative ale mediului, - insistente mai putin rezonabile pentru a continua actele de rutina strict si în detaliu.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!