Sari la conținut

Sfaturi utile pentru disciplinarea copilului de vârstă școlară

Comportamentul copilului se schimbă pe măsură ce acesta crește și înaintează în vârstă. Cel mai bun mod de a înțelege comportamentul copilului tău este să cunoști în ce etapă de dezvoltare se află, spun experții. Acest lucru te va ajuta să-ți disciplinezi copilul, fără a recurge la țipete sau amenințări.

Dacă am afla deja care sunt metodele pentru discplinarea copilului preșcolar, acum ne focusăm pe disciplinarea copilului de vârstă școlară.

Identifică în ce stadiu se află copilul tău

Copiii de vârstă școlară sunt mult mai capabili să-și exprime sentimentele și să-și folosească autocontrolul în comparație cu copiii de vârstă mai mică, așa că acesta este momentul potrivit pentru a pune bazele unui comportament adecvat, care va rămâne până la maturitate, spune Sarah Chana Radcliffe, autoarea cărții Raise Your Kids Without Raising Your Voice. Ea adaugă „Orice se întâmplă între vârsta de 5 și 10 ani tinde să aibă un impact major asupra a ceea ce va avea loc în anii adolescenței.”

La această vârstă, disciplina înseamnă să încerci să-ți îndemni copilul să facă lucruri precum: să își facă ordine în cameră, să fie punctual, să-și facă temele etc.

► Citește și: 4 moduri de a dezvolta abilitățe sociale ale copiilor, acasă

Sfaturi pentru disciplinarea copilului școlar

Abordează situația ca un antrenor

Antrenorii folosesc întrebări care încep cu “ce” și „cum”, pentru a ajuta membrii echipei să-și atingă obiectivele. Dacă școlarul tău se ceartă cu un prieten, întreabă-l: „Ce ai putea face diferit data viitoare?” Scopul tău este să-l ajuți să învețe din greșelile pe care le-a făcut, astfel încât data viitoare să acționeze corect.

Acordă-i copilului a doua șansă

Atunci când este posibil, acordă-i copilului o a doua șansă. Explică-i ce a greșit și unde a greșit, și amintește-i de comportamentul pe care ai vrea să îl aibă.

Folosește consecințe logice

Cunoscute drept cauză și efect, acestea ar trebui să fie direct legate de comportamentul copilului tău. În situația în care copilul tău de 8 ani întârzie la școală, pentru că s-a trezit cu greu dimineața, modifică-i programul de somn și încurajează-l să adoarmă mai devreme, seara.

► Citește și: Ora potrivită de somn a copilului tău, în funcție de vârstă
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!