Sari la conținut

Ora potrivită de somn a copilului tău, în funcție de vârstă

Până la 50% dintre copii prezintă o problemă de somn, arată un studiu publicat în American Family Phisician. Deși, uneori, există explicații biologice pentru somnul perturbat, majoritatea problemelor de somn sunt cauzate de părinți care, în mod neintenționat, nu le permit copiilor să aibă somnul de care au nevoie, afirmă Marc Weissbluth, profesor de pediatrie la Northwestern University Medical School.

Alți experți subliniază faptul că, mulți copii care au fost lăsați să doarmă împreună cu părinții încă de la naștere, pur și simplu nu au învățat să adoarmă singuri, fără părinți.

Este important să îi stabilești copilului un program bun de somn. Acest lucru se datorează faptului că odihna adecvată din timpul nopții este crucială pentru creșterea sănătoasă a copiilor. Copiii epuizați au mai multe șanse de a avea mai puțină răbdare și se descurcă mai greu cu școala.

Iată ghidul părinților, pentru crearea unui program mai bun de somn al copilului, în funcție de vârsta acestuia:

Ora de culcare a nou-născutului – 0-3 luni

Nou-născuții dorm aproximativ 16-17 ore pe zi. Un ciclu mai regulat de somn începe să apară în jur de 6 până la 8 săptămâni, în care copilul doarme mai mult noaptea și rămâne treaz în timpul zilei. Asigură-te că bebelușul tău este explus la lumina soarelui în timpul zilei, iar noaptea este intuneric în camera unde doarme.

► Citește și: Cum să adormi bebelușul încet, dar sigur

Ora de culcare a bebelușului de 3-4 luni

Până la 3 sau 4 luni, ciclurile de somn ale bebelușilor încep să semene vag cu cele ale adulților, trecând prin cicluri ale somnului activ (REM, sau mișcare rapidă a ochilor) și somn profund. Ambele etape sunt esențiale pentru dezvoltarea lui.

„Știm că hormonul de creștere umană este eliberat în timpul somnului profund, astfel încât copiii necesită acest stadiu al somnului să crească”, notează Paul Saskin, director clinic al Centrului Regional pentru Tulburările de Somn de la Sunrise Hospital, din Las Vegas. „Și se crede că REM este necesară pentru învățare și memorie. Ca un computer care își face backup-ul, creierul își organizează sistemul de arhivare”.

Până la 4 luni, somnul total scade la aproximativ 15 ore, cea mai lungă perioadă de somn (care, cu noroc, are loc noaptea), și se întinde de la aproximativ 4 până la 9 ore. În acest moment, părinții pot începe să consolideze ritmurile biologice ale copilului lor, anticipând somnolența naturală a bebelușului, liniștindu-l și adormindu-l, spune Dr. Weissbluth. O regulă bună este să-ți pui copilul să doarmă la fiecare două ore.

Ora de culcare a bebelușului de 5-7 luni

Pe măsură ce bebelușul se apropie de vârsta de 6 luni, părinții se întreabă adesea: De ce se trezește copilul meu încă de 4 ori pe noapte? În schimb, ei ar trebui să se întrebe: De ce are nevoie copilul meu pentru a adormi din nou, atunci când se trezește noaptea?

"Până la 5 sau 6 luni, dacă un copil sănătos se trezește noaptea pentru hrănire, înseamnă că are un comportament pe care l-a învățat", spune dr. Widome. "Nu te grăbi să hrănești bebelușul. Dacă o faci, nu îi dai ocazia să încerce să se culce singur."

Ora de culcare a bebelușului de 8-12 luni

Unii părinți sunt surprinși să constate că, în jurul vârstei de 8 sau 9 luni, bebelușul lor care dormise toată noaptea începe să se trezească brusc, în miez de noapte și să plângă după ei. Bebelușii sunt în acea etapă de dezvoltare când încep să înțeleagă permanența și prezența obiectelor, cât și a oamenilor.

► Citește și: Regresia somnului de la 9 luni - tot ce trebuie să știi despre ea

Ora de culcare a copilului de 1-3 ani

Până la 18 luni, majoritatea bebelușilor au renunțat la somnul de dimineață, iar la vârsta de 3 ani vor fi gata să renunțe la somnul de după-amiază. În această etapă există o emoție atât de mare a unui copil, încât nu poate dormi nici noaptea, deși este epuizat. Dacă observi că micuțul tău are o astfel de stare la sfârșitul zilei, încearcă să-l culci mai devreme.

► Citește și: Regresia somnului copilului de 1-2 ani

Ora de culcare a copilului de 3-5 ani

Coșmarurile din timpul nopții sunt cauze frecvente ale tulburărilor somnului, la această vârstă. Copiii care nu-și amintesc niciodată coșmarurile din timpul nopții, care sunt o componentă din somnul profund ce apare de obicei în primele două ore după ce copilul adoarme, vor începe să țipe, însă nu sunt treji conștienți că tu ești acolo.

Deoarece încă nu pot face distincția dintre vis și realitate, sentimentele înfricoșătoare rămân. Pe lângă faptul că oferă confort, ajută-ți copilul să-și dea seama de modalitățile de combatere a temerilor.

Ora de culcare a copilului de 6-11 ani

Somnul insuficient este cea mai mare problemă în rândul copiilor mai mari. Vor dormi mai târziu, dar se vor trezi mai devreme. Privarea de somn are un impact semnificativ asupra comportamenului și performanței școlare.

Experții sunt de acord că, părinții trebuie să stabilească limite, în ceea ce privește ora de somn a copilului de 6-11 ani.

Somnul nu ar trebui să fie o ultimă soluție după ce copilul și-a încheiat activitățile din ziua respectivă sau când energia i s-a terminat.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!