Sari la conținut

Sfaturi utile pentru disciplinarea copilului preșcolar (3-6 ani)

Comportamentul copilului se schimbă pe măsură ce acesta crește și înaintează în vârstă. Cel mai bun mod de a înțelege comportamentul copilului tău este să cunoști în ce etapă de dezvoltare se află, spun experții. Acest lucru te va ajuta să-ți disciplinezi copilul, fără a recurge la țipete sau amenințări.

Dacă am aflat cum să disciplinăm copilul mic (1-3 ani), acum aflăm cum să disciplinăm copilul preșcolar:

Citește și: Sfaturi utile pentru disciplinarea copilului mic (1-3 ani)

Identifică în ce stadiu se află copilul tău

Memoria și abilitățile de comunicare ale preșcolarului tău sunt în plin proces de dezvoltare. “Copiii la această vârstă sunt ocupați cu descoperirea abilităților sociale mai dificile, cum ar fi manierele și relațiile de prietenie”, spune Elizabeth Pantley, autoarea cărții The No-Cry Discipline Solution.

Copilul nu ascultă: preșcolarul tău este lipit de televizor, ignorând încercările tale repetate de a-l chema la masă. „Să întrebi un preșcolar ceva de 3, 5 sau de 10 ori ne face pe noi, ca părinți, să devenim furioși, iar copilul va învăța că, de fapt, nu trebuie să răspundă la întrebare până ce părintele lui nu devine isteric”, spune Sarah Chana Radcliffe, autoarea cărții Raise Your Kids.

Sfaturi pentru disciplinarea preșcolarilor

Nu-i pune niciodată copilului aceeași întrebare de două ori. Iată ce poți face, în schimb:

• Pune-i prima dată întrebarea și fii politicoasă („Îți așezi jucăriile la locul lor, te rog?”)
• Pune-i întrebarea a doua oară, dar avertizează-l că vor exista consecințe, dacă nu te ascultă. („Te-am rugat să îți aranjezi jucăriile. Dacă nu le așezi la locul lor până număr la cinci, va trebui să stai fără ele până mâine seară”).

Încurajează-ți copilul atunci când are un comportament bun

Se întâmplă să acordăm mai des atenție comportamentelor negative și mai rar comportamenentelor pozitive. Apreciază orice comportament pozitiv alt copilului tău și încurajează-l să-și facă un obicei din acest lucru.

Modelează comportamentul pe care vrei să-l vezi în copilul tău

Copiii învață mult mai mult din ceea ce facem decât din ceea ce spunem. Dacă îți pierzi calmul când ești supărată, așteaptă-te ca și preșcolarul tău să facă același lucru. Este important să-ți păstrezi starea de bine și calmul, mai ales în preajma copilului.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!