Sari la conținut

Și copiii mici dăruiesc. Învață-ți copilul să fie mai darnic, prin aceste simple tehnici

Vremea cadourilor este aici și, deși toată forfota din magazine este pentru micuții noștri, pentru ca ei să primească și să se bucure din toată inima, nu trebuie să uităm că în același timp ei trebuie să învețe să și dăruiască din inimă.

În zilele noastre, se practică la serbări acțiuni precum Secret Santa, în care copiii sunt încurajați să devină ajutoarele lui Moș Crăciun și, în plus, se și încurajează dăruirea de mici cadouri copiilor mai puțin norocoși.

Întrebarea este, însă, cum putem să ne învățăm copiii să dăruiască, să fie ei cei care oferă din inimă, mai ales când pare că orice am pune în punguță este fix cadoul preferat al copilului care trebuie să ofere? Altfel spus, cum convingem copilul să pregătească și el cadouri pentru alți copii, când orice vede pus în punguță își dorește și el?

Oferim exemplu – Probabil v-ați săturat de sintagma exemplu personal, dar într-adevăr asta este ceea ce funcționează cel mai bine, în orice situație. Copiii învață cel mai bine văzând și imitând. Observarea adulților și a consecințelor acțiunilor lor îi învață pe copii care sunt comportamentele bune sau rele, amabile sau răutăcioase.

În calitate de cercetător în domeniul parentingului și al psihologiei copilului, am lucrat cu colegii pentru a înțelege cum părinții pot modela bunătatea și generozitatea pentru a-și învăța cu succes copiii aceleași valori. Cercetarea noastră sugerează că părinții care practică interacțiuni amabile și calde cu copiii lor tind să aibă copii amabili și generoși.

Citește și De unde să învețe copiii generozitatea, dacă nu de la părinți?

Evitați răsplătirea generozității

Este firesc să vrei să recompensezi copiii atunci când sunt generoși cu ceilalți. Probabil că te simți mândru de copiii tăi atunci când împărtășesc sau donează și ai putea dori să le arăți că ești mulțumit de felul în care se comportă.

Cu toate acestea, psihologii au arătat că unele recompense pot împiedica viitoarea dorință a copiilor de a fi amabili. Copiii pur și simplu nu se oferă să-i ajute pe ceilalți la fel de mult atunci când li se oferă recompense materiale - cum ar fi cadouri, tratative sau bani - în comparație cu a fi lăudați sau chiar cu a nu primi deloc feedback.

În loc să-ți răsplătești copilul pentru că a donat o parte din alocația lor, ia în considerare să-l răsplătești cu cuvintele tale, lăudându-l. Chiar și un zâmbet poate merge mult - și ar putea chiar să producă o donație mai mare anul viitor.

Lăudați cine sunt, nu ceea ce fac

Peste 60% dintre părinți raportează că își laudă copiii pentru că sunt amabili cu ceilalți. Dar anumite tipuri de laudă sunt mai bune decât altele pentru a încuraja bunătatea. A lăuda un copil pentru că este o persoană bună este mai eficient decât a lăuda comportamentul său amabil. S-a demonstrat că copiilor lăudați pentru că sunt o persoană amabilă sau utilă se oferă mai mult timp pentru a-i ajuta pe alții, comparativ cu copiii lăudați pentru că muncesc din greu pentru a-i ajuta pe alții.

Acest tip de „lauda persoanei” poate fi eficient pentru a-ti indruma copilul sa se autoidentifice ca o persoana care ii ajuta mereu pe ceilalti. Pentru a încuraja generozitatea copiilor tăi în acest sezon de sărbători, lăudați acțiunile lor caritabile spunându-le că sunt o persoană bună sau că sunt genul de copil care înțelege cu adevărat ce simt alții.

În loc să-ți răsplătești copilul pentru că a donat o parte din alocația lor, ia în considerare să-l răsplătești cu cuvintele tale, lăudându-l. Chiar și un zâmbet poate merge mult - și ar putea chiar să producă o donație mai mare anul viitor.

Să îi lăudăm pentru ceea ce sunt, nu doar pentru ceea ce fac

Peste 60% dintre părinți raportează că își laudă copiii pentru că sunt amabili cu ceilalți. Dar anumite tipuri de laudă sunt mai bune decât altele, pentru a încuraja bunătatea. A lăuda un copil pentru că este o persoană bună este mai eficient decât a lăuda comportamentul său amabil. S-a demonstrat că acei copii lăudați pentru că sunt o persoană amabilă oferă mai mult timp pentru a-i ajuta pe alții, comparativ cu copiii lăudați pentru că muncesc din greu pentru a-i ajuta pe alții.

Acest tip de „lauda persoanei” poate fi eficient pentru a-ți îndruma copilul sa se autoidentifice ca o persoană care îi ajută mereu pe ceilalți. Pentru a încuraja generozitatea copiilor tăi în acest sezon de sărbători, lăudați acțiunile lor caritabile spunându-le că sunt o persoană bună sau că sunt genul de copil care înțelege cu adevărat ce simt alții.



 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!