Sari la conținut

Sinuzita la copil, manifestare si tratament

Sinuzita este o inflamatie a sinusurilor si a pasajelor nazale cauzata de o infectie sinusoidala. Boala poate sa apara si la copilul mici, chiar dupa un an si este o suferinta care provoaca dureri de cap, senzatie de presiune in ochi, nas, zona obrazului, sau pe o parte a capului. De cele mai multe ori sinuzita se transforma in sinuzita cronica, greu de tratat si foarte greu de vindecat.

Poti suspecta ca cel mic are sinuzita daca acesta are mereu nasul infundat, stranuta des, tuseste si are nasul rosu. O raceala dureaza de doua ori mai mult si de regula apar complicatii. Toate acestea indica sinuzita cronica, afectiunea cronica a mucoasesi sinusurilor. Sinuzita, inflamarea cronica a sinusurilor, are cauze multiple de la alergii, pana la infectii netratate sau tratate incomplet si necorespunzator. Rinita cronica se poate trasforma in sinuzita, de exemplu.

Sinusurile sunt spatii pline cu aer care se afla in oasele fetei si ale capului. Ele incep sa se dezvolte inainte de  nastere si unele dintre ele continua sa creasca pana in jurul varstei de 20 de ani. Sunt patru perechi de sinusuri, opt sinusuri in total. Ele se afla de fiecare parte a nasului, in obraji, in spatele ochilor si intre ochi, in frunte si in spatele cavitatii nazale.

Ca si interiorul nasului, sinusurile sunt captusite cu un strat umed si subtire de tesut numit membrana mucoasa. Membrana ajuta la umezirea aerului pe care il inspirati. De asemenea, secreta mucus, care se aduna in nas formand secretiile nazale.

Agentii patogeni de tip bacterial includ specii de streptococi, bacterii anaerobe si, mai rar, bacterii negative din perspectiva retinerii unor anumite substante. In mod normal organismul este rezistent la streptococi si alte bacterii, dar in conditii de imunitate scazuta acestea pot produce infectii in sinusuri.

Simptomele includ: mucozitati purulente, dense, dureri de cap, senzatie de greu la aplecare, dureri de dinti. Copilul nu mananca, respira greu, sforaie, respira pe gura si are o figura tipica de copil racit. Uneori ochii lacrimeaza si are accese de stranut si tuse. Deseori copilul are probleme din cauza mucozitatilor care aluneca pe gat.

 

Sinuzita se trateaza cu antibiotice, dar acestea sunt recomandate de medic pentru ca trebuie sa corespunda tipului de agent patogen pentru a fi cu adevarat eficiente. Un decongestionant nazal este un aliat pretios, dar acesta trebuie folost in cazul copilului cu multa atentie, pentru ca poate ascunde simtomele si poate duce la agravarea suferintei.

Sinuzita nu este o boala grava, dar este cauza care poate duce la instalarea unor alte afectiuni ale cailor respiratorii superioare si submineaza continuu imunitatea generala a organismului.

Sinuzita nu este contagioasa, iar un tratament care sa duca complet la vindecarea bolii dureaza de regula cateva luni, dupa care urmeaza o perioada de reechilibrare a organismului, mai ales in cazul copiilor si de stimulare a imunitatii, dat fiind faptul ca desi vindecata, boala poate sa reapara foarte usor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!