Sari la conținut

Specialiştii spun: Copiii trebuie să se murdărească și chiar să “mănânce” noroi. Vor fi mai fericiţi şi mai sănătoşi

Suntem în mijlocul verii și nu știm pe unde să mai evadăm cu cei mici - să îi ducem departe de căldură, în locuri în care să îi știm în siguranță și care să le menţină, în acelaşi timp, interesul treaz.

Ne vine în minte totodată copilăria noastră, în care ieşeam desculţi pe uliţa din faţa casei, ne aşezam cu funduleţul în noroi şi călătoria spre paradis începea: luam noroi în palme şi ni-l întindeam pe mâini, pe picioare şi în obraji, scăpând câţiva stropi pe la ochi şi chiar în gură, având grijă să aruncăm câţiva şi pe prietenul bucălat, îmbrăcat şi el din cap până în picioare de aceeaşi licoare. 

Dar ne trezim din visare şi ne întrebăm ce facem acum, ce facem cu micuţii noştri, căci nici de microbi nu mai poate fi vorba, darămite de un întreg pumn de noroi? Însă specialiștii sunt cei care au cele mai bune răspunsuri pentru noi: “mergeți cu cei mici în pădure! Copiii au nevoie să se murdărească, să nu se mai simtă constrânși de reguli și să stea, măcar o noapte, sub cerul înstelat”.

Un studiu condus de Thomas McDade, de la Northwestern University, susține că adulții expuși în copilărie la un nivel scăzut de microbi sunt mult mai sensibili la efectele stresului. Cu alte cuvinte, cu cât iei contact cu mai mulți germeni în copilărie, cu atât corpul tău va fi mai puternic în lupta cu stresul. Sau, şi mai concis de atât, noroiul ne întărește psihicul.

►Citeşte şi 20 de lucruri pe care orice băieţel trebuie să le facă, măcar o dată în viaţă

Medicii sfătuiesc părinții le ofere copiilor lor șansa de a se juca în noroi (sau chiar de a mânca o fărmână - așa cum mulți dintre noi făceam, în copilărie), întrucât eliberarea laturii sălbatice, specifică de altfel oricărui copil, are efecte benefice atât din punct de vedere fizic, cât și pshic.

Cu toate că medicii încurajează preocuparea părinților pentru sănătatea şi igiena copiilor, tot ei sunt cei care atenționează că folosirea permanentă a șervețelelor umede și a dezinfectanților “produce” copii sensibili și bolnavicioși.

Folosim pentru copiii noştri săpun antibacterian, spray antibacterian, şerveţele antobacteriene şi zeci de produse de curăţare (pentru haine, pentru păr, pentru corp). Astfel, ei cresc în medii curate, aproape sterile, în care microbii cu greu îşi găsesc loc. Mergem până în pânzele albe pentru a ne asigura că ne ţinem copiii departe de germeni, timp în care numărul alergiilor, al problemelor sistemului imunitar şi al afecţiunilor de tot felul creşte. Să existe o legătură de tip cauză-efect? Specialiştii spun că da, sistemul imunitar, asemenea mușchilor noștri, trebuie antrenat prin exerciții. Pentru a recunoaște germenii, trebuie ca acesta să-i cunoască din timp pe cât mai mulți dintre ei, dintre adversari. Astfel, când vine timpul pentru lupta împotriva microbilor, sistemul imunitar va fi pregătit, pentru că îşi cunoaşte inamicii. Așadar, expunerea la diferite microorganisme și a altor factori de mediu duce la rezistență imunitară!

Este important să înțelegem că numărul studiilor care susțin punctul de vedere al lui McDade este în creștere, întărind tot mai mult ideea legăturii strânse dintre trup, corp și spirit. Rezistența la stres este deopotrivă psihică (ce credem și ce simțim) și fizică (un corp sănătos are un impact puternic asupra capacitatăţii noastre de a ne lupta cu stresul şi cu bolile). Iar același lucru poate fi spus și în raport cu spiritul. Un articol publicat în Scientific American a dovedit că pacienții internați în spitale înconjurate de verdeață sau în saloane cu vedere spre copaci dovedesc un timp de vindecare și un tratament medicamentos împotriva durerii pe o durată mai scurtă decât ceilalți pacienți.

Mai mult decât atât, se pare că acei copii care își petrec timpul în natură sunt mai puțin predispuși la a dezvolta probleme comportamentale, iar explicaţia pare destul de plauzibilă: la sfârşitul unei zile pline, copilul este obosit, stimulat, şi totodată relaxat pentru că a fost constrâns de mult mai puţine reguli decât dacă şi-ar fi petrecut timpul în parc, spre exemplu, sau în faţa blocului.

Un studiu publicat în 2004 arată că nivelul de stres al copiilor scade rapid, în doar câteva minute, la simpla vedere a unui spaţiu verde. De asemenea, copiii care se joacă afară râd mai mult, ceea ce în termeni medicali se traduce printr-o tensiune arterială scăzută şi un nivel mai scăzut de anxietate, iar în termenii unei mame se traduce prin copii fericiţi.

Sursa: Psychology Today, Wellness mama
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!