Sari la conținut

Specialistul ne explică: Ortodonția în copilărie - colaborare stransă între părinți și medic

Material realizat de către dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Ortho-dontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro.

Ca părinți, ne întrebăm de multe ori ce este cel mai bine de făcut pentru copiii noștri. Una din întrebări este inevitabil legată de aspectul dinților, mai ales în perioada în care începe schimbarea dinților temporari, adică după 6-7 ani. Vrem ca aceștia să se bucure de o dantură definitivă frumoasă și sănătoasă și să nu întâmpine probleme mari în viața lor de adult. Un aspect armonios al feței este susținut de profilul dentar și are implicații numeroase atât în copilărie, cât și în adolescență, în plan al stimei de sine și al încrederii în sine. De aceea, e bine ca părinții să acorde atenție acestui subiect, încă din primii ani de viață ai copilului, să urmărească creșterea dinților și să păstreze legătura cu medicul specialist în acest sens.

Este bine de știut că primul control la stomatolog este indicat în jurul vârstei de 3 ani, după ce au apărut pe arcade toți dinții de lapte. Medicul pedodont verifică integritatea dinților, poate trata cariile (dacă acestea au apărut) și învață copilul să deprindă o tehnică de periaj corectă.

Integritatea dinților temporari în perioada copilăriei este foarte importantă pentru dezvoltarea armonioasă a danturii definitive. Pierderea foarte timpurie fie și a unui dintișor de lapte, în special din zona laterală, determină deplasări ale dinților învecinați, care duc la îngustarea sau dispariția spațiului necesar erupției ulterioare a dintelui permanent, deci pot să creează premizele apariției unei anomalii dentare. Cei mai frecvent afectați dinți sunt caninii și premolării definitivi, care atunci când apar pe arcadă nu găsesc spațiu suficient și erup fie în afară, fie înăuntrul arcadei dentare, ceea ce necesită tratament ortodontic pentru deschiderea spațiului și alinierea corectă a lor. 

Pentru a preveni aceste tulburări de erupție, după pierderea unui dinte de lapte se indică aplicarea unui menținător de spațiu până la erupția dintelui înlocuitor pe arcadă.

Obiceiurile vicioase dobândite în timpul primei copilării constituie, de asemenea, cauza unor tulburări în dezvoltarea normală a complexului dento-maxilar: sugerea tetinei prelungită după vârsta de 1 an, sugerea degetului, interpunerea diverselor obiecte între dinți (creioane, pixuri), roaderea unghiilor (onicofagie), dormitul în aceeași poziție timp îndelungat. Părinții trebuie să conștientizeze faptul că acestea sunt obiceiuri nocive și să le întrerupă cu blândețe, poate a determina reluarea procesului armonios de creștere.

În perioada copilăriei, este foarte bine să fie corectate tulburările funcționale care pot afecta creșterea și dezvoltarea proceselor dento-alveolare, cele mai frecvent întâlnite fiind deglutiția infantilă și respirația orală.

Deglutiția infantilă se întâlnește atunci când copilul înghite cu limba poziționată între dinții frontali, ceea ce oprește erupția acestora. Apare astfel ocluzia (mușcătura) deschisă, care poate fi recunoscută foarte ușor pentru că apar modificări de pronunție ale consoanelor siflante, adică sigmatismul sau sâsâiala.

Corectarea respirației orale se face în colaborare cu medicul ORL-ist, pentru că, de multe ori, necesită îndepărtarea amigdalelor hipertrofice sau a vegetațiilor adenoide (polipi).

În general, aparatele folosite în copilărie sunt cele mobilizabile, de tipul plăcuțelor mobile sau aparate miofuncționale care stimulează creșterea suturilor maxilare și antrenează musculatura periorală.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!