Sari la conținut

Tati, ţi-aminteşti că şi tu ai fost ca mine?

articol realizat de psihologul Monica Berceanu

Săptămâna trecută am povestit mult cu un băieţel. De câteva ori într-o săptămână, fără a avea un diagnostic, nu este foarte comun să „lucrezi” cu un copil. Nu e greşit, dar pare atipic. A fost adus de mami, pentru că nu mai poate dormi noaptea. Şi pentru că nu se odihneşte, nu mai poate nici la grădiniţă să meargă. Rămâne să recupereze până la prânz. Adoarme în jur de ora 7. Zilnic, timp de 3 săpămâni.

După discuţia în 3, eu, mami şi el, o rog pe cea din urmă să povestim şi cu tati data viitoare. Primesc un răspuns tipic: „Nu vrea să vină, că nu e nebun!” Zic tipic, pentru că, de regulă, tăticii sunt destul de sceptici când vine vorba de terapie, motiv pentru care şi scriu aceste rânduri acum, şi te rog mult, tati, nu închide acest articol înainte de final! Te poţi certa cu mine după aceea, mă poţi provoca, îmi poţi cere socoteală, te ascult cu drag, dar citeşte-l pe tot!

Stabilim să vină 5 zile, consecutiv, câte 2 ore, la joacă. Asta pentru că el a cerut să repete zilnic un anumit joc pe care l-am învăţat împreună. După 10 ore de joc, în 5 zile, mă întreabă:

-Monica, tu ai fost vreodată ca mine?

-Cum ca tine?

-Aşa, rea.

-Nu pot să-ţi răspund la întrebare decât după ce îmi spui de unde ştii că eşti rău, adică ce faci tu rău.

-Păi mă enervez şi arunc cu maşinile, îl lovesc pe tati, nu vreau să mănânc la prânz, mă strâmb la buni şi nu dorm noaptea. Fac ce am făcut cu tine la joacă. (am pus în scenă, prin joc, toate situaţiile dificile cu care se confruntă copilul. Nu eu, ci el, cu ajutorul animăluţelor de pluş şi al maşinilor. Eu doar am intervenit în jocul său când şi cum a dorit el.)

-Şi asta înseamnă să fii rău?

-Dacă asta înseamnă, atunci da, şi eu am fost aşa rea, ca tine.

-Şi te certa tati? Adică, tu ai un tată?

-Da, mă certa, am răspuns. Şi eu am tată, da.

-Şi te-a dus la terapie, să te faci bine?

Am simţit că-mi fuge pământul de sub picioare. M-am revoltat în gând, pentru a câta oară, pe explicaţia asta atât de des auzită: „Îl aduc la dvs, să îl faceţi bine!”

(...)

Citeşte mai mult pe taticool.eu

Sursa foto: Pexels

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!