Sari la conținut

Teatrul – un „optional” obligatoriu?

Copilul tau este la scoala si se descurca bine la scris, citit, la teste. La fel ca multi alti copii din scoala lui. Dar oare cati dintre acestia stiu sa se exprime la fel de bine oral? Cati sunt increzatori in sine si isi expun corect si coerent ideile?
 
Sistemul romanesc de invatamant (dar nu numai el) pune accentul pe abilitatile de scris si de citit si nu pe cele oratorice.  Si totusi, in viata avem nevoie mai mult decat orice de abilitati oratorice. Daca stai sa te uiti la o singura zi din viata ta vei observa ca pentru cele mai multe dintre interactiunile cu alte persoane trebuie sa stii si sa asculti bine. Cei care comunica oral bine au sansa de a-si face mai usor prieteni si chiar au o sansa in plus la obtinerea unui loc de munca mai bun. 
 
Acesta este singur un motiv pentru care ar trebui sa iti lasi copilul sa urmeze lectii de teatru. Acestea se regasesc chiar si la gradinita si ii ajuta pe copii sa se exprime liber si coerent. Dar nu numai comunicarea orala poate fi invatata prin intermediul acestor cursuri. Teatrul aduce o serie de lucruri bune in viata copilului tau. Iata cateva dintre acestea:
 
  • Prin intermediul teatrului copilul invata o gama larga de metode de comunicare. El invata sa isi foloseasca corect vocea si sa spuna cuvintele clar.
  • Copilul tau va invata sa „citeasca” acele indicii subtile date de gesturile pe care toti le facem atunci cand interactionam cu altcineva. Acestea  pot fi gestiuri manierate dar si gesturi inconstiente care transmit ceva: de exemplu, el va putea intelege cand cineva este suparat chiar si atunci cand spune ca nu este, dar buzele sale sunt stranse intr- o linie, iar bratele sunt pliate pe piept .
  • Foarte important: copilul tau va invata empatia, o calitate extraordinara care le lipseste din pacate multora dintre oamenii de astazi. El va invata ce este empatia prin experimentarea unui rol care ii permite sa se puna in locul altcuiva, sa vada cum acesta gandeste si actioneaza. 
  • Copilul va invata cum sa actioneze , cum sa se descurce in viata. Isi va exersa abilitatile de comunicare si comportament si va sti mult mai bine sa le controleze in viata de zi cu zi, de exemplu in cazul unui interviu de angajare. 
  • Teatrul ii stimuleaza perfect imaginatia. Imaginatia este unul dintre ingredientele esentiale ale vietii . Luati, de exemplu, adolescent care tocmai a fost „parasit” de prietena sa. Printre lacrimi si durerea resimtita, in cazul in care are o imaginatie bogata, va gasi singur scenarii si resurse care sa il ajute sa mearga mai departe. 
  • Mai mult, imaginatia ii va fi un prieten pe termen lung. Ea ii va da entuziasm in viata si va pastra in permanenta lucrurile interesante. Chiar si oamenii de stiinta au nevoie de o imaginatie. In scopul de a gasi un remediu pentru cancer, de exemplu, omul de stiinta trebuie sa fie in primul rand in masura sa-si imagineze un leac .
  • Teatrul, prin insasi natura lui ii cere copilului sa fie pus in situatii diferite din punct de vedere fizic, mental si emotional , care sunt in afara intelegerii lui imediate despre viata. Acest lucru ii ajuta sa creasca si sa se implineasca ca o persoana stabila, completa si cu o personalitate distincta.
Deci , puteti vedea ca prin incurajarea teatru atat la scoala si in casa , pe care o da copilul dumneavoastra unele beneficii personale enorme , care vor ramane cu ei de mult la varsta adulta .
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!